23948sdkhjf

Redo för dubbelspår sträckan Göteborg - Borås

Nu har företrädare från Västra Götalandsregionen, länet och Trafikverket kommer överens om en gemensam inriktning för järnvägssträckan mellan Göteborg och Borås.

Tidigare i veckan mötte Länsstyrelsen i Västra Götaland representanter från bland annat regionen, de olika kommunerna samt Trafikverket för att diskutera inriktningen för järnvägssträckan mellan Göteborg och Borås. 

Planen är att bygga en sträcka med dubbelspår med en hastighet på upp till 250 kilometer i timmen, något som väntas leda till kortare restid, fler tåg och förbättrad arbets- och studiependling.

– Ny järnväg mellan Göteborg och Borås är avgörande för näringslivets och Landvetter flygplats konkurrenskraft och möjliggör för kommunerna längs stråket att växa. Det är viktigt att Västsverige nu enas till stöd för stärkt infrastruktur och en gemensam utveckling, säger Sten Tolgfors, landshövding i Länsstyrelsen Västra Götaland, i ett pressmeddelande.

Den gemensamma inriktningen innehåller en lista med tio punkter över sträckan och dess förutsättning. 

”Hela sträckningen, med dess olika delprojekt, ska omfattas av ett sammanhållet avtal med staten, för att säkra att helheten genomförs och överenskommelsen förverkligas”, står det bland annat att läsa.

Vidare skriver parterna att en station med fyra spår ska byggas under Landvetter flygplats. 

Ett mer fördjupat underlag för andra områden ska tas fram under sommaren.

Nystart och omstart för svenska järnvägsprojekt

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.092