23948sdkhjf

Körkortsdirektivet ska förhandlas i EU

Den slutliga utformningen av körkortsdirektivet ska förhandlas i EU. Sveriges Bussföretag menar att det är många viljor och förslag som ska hanteras. ”Unga människor måste kunna välja att bli bussförare i den ålder då de flesta väljer yrke, det vill säga före 24 års ålder”, säger Anna Grönlund i en kommentar.

EU:s körkortsdirektiv ska revideras. Tidigare i februari beslutade EU-parlamentet om ett förslag som bland annat innebär att den generella åldersgränsen för D-körkort sänk från 24 till 21 år samt att medlemsstaterna har möjligheten att ta bort 50-kilometersgränsen.

Dock är läget osäkert i och med att den slutliga utformningen ska förhandlas mellan EU-kommissionen, rådet och EU-parlamentet, menar Sverige Bussföretag. Bakgrunden är att nya ledamöter valts in efter EU-valet i juni.

– Eftersom EU:s körkortsdirektiv innehåller regler för körkort i fler trafikslag än bara bussbranschen finns det nu många viljor och förslag på förändringar som ska hanteras i förhandlingar. De förhandlingar som nu ska föras, kallade trilog, sker utan insyn. Här är det oerhört viktigt att dels den svenska regeringen agerar i frågan, dels att EU-parlamentets ledamöter förstår och håller i sitt beslut för att vi ska ha en kollektivtrafik som rullar framgent, säger Anna Grönlund, branschchef och vice vd för Sveriges Bussföretag, i en kommentar och fortsätter:

– Unga människor måste kunna välja att bli bussförare i den ålder då de flesta väljer yrke, det vill säga före 24 års ålder. Bussförarbristen i Europa är idag alarmerande. I Sverige rankar Svenskt Näringsliv bussbranschen den sektor som har svårast att rekrytera. Får vi inte en ändring i EU:s körkortsdirektiv, som automatiskt blir lag i Sverige, tar det många år innan vi kan få till den förändring branschen och kollektivtrafikens resenärer så väl behöver – nu.

Läs några av våra tidigare intervjuer med unga bussförare:

Här är Sveriges bästa bussförare: ”Ska fira med pompa och ståt”

Från bussförare till affärschef: ”Jag känner mig hemma”

”Jag älskar att köra buss”

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.406