23948sdkhjf

De riskerar vite på nära 2 miljoner kronor

Jönköpings Länstrafiks app har stora brister, så stora att länstrafikbolaget riskerar ett vite på nära 2 miljoner kronor.

Jönköpings Länstrafiks (JLT) mobilapp, som delas av Jönköping, Kronoberg, Halland och Kalmar, uppfyller inte lagen om tillgänglighet till digital offentlig service (DOS-lagen), det slår Myndigheten för digital förvaltning (Digg) fast. 

JLT riskerar därför ett vita på 1 950 000 kronor om bristerna inte är åtgärdade till 21 augusti 2025.

Redan under 2023 gjorde Digg sin första granskning av appen och hittade då 159 brister. Vid omgranskning i juli 2024 var 13 av bristerna åtgärdade. Under omgranskningen hittade Digg även fem nya brister som de inte hade sett vid tidigare granskningar.

Bland de identifierade bristerna finns exempelvis avsaknad av textalternativ för informationsbärande bilder, otillräcklig kontrast mellan text och bakgrund, begränsade navigeringsmöjligheter, låst skärmorientering och otillräckligt stöd för skärmläsare i interaktiva element.

– Vi har lärt oss mycket under processen, och vissa tekniska utmaningar har varit mer komplexa än vad vi först trodde. Granskningen har gett oss en tydlig överblick över var våra största utmaningar ligger, och det hjälper oss att fokusera vårt fortsatta arbete på att förbättra tillgängligheten för våra resenärer, säger vår marknads- och kommunikationschef Annelie Jönsson i en kommentar.

Appen som delas av Jönköping, Kronoberg, Halland och Kalmar, och utveckling sker i samverkan mellan länen. Det är i detta sammanhang vi jobbar med att rätta till bristerna för att möta lagkraven och undvika vitet på 1 950 000 kronor. Samtidigt börjar vi tillsammans upphandla en helt ny app som vi planerar att lansera under 2026.

Kostnaderna för att åtgärda alla brister utifrån granskningen är uppskattade till cirka 10 miljoner kronor.

Parallellt med detta ska en helt ny app upphandlas som planeras att lanseras under 2026. 

Artikeln är en del av vårt tema om Viten.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078