23948sdkhjf

Trafikförvaltningen i Stockholm får bakläxa på ekonomin

I höstas fick trafikförvaltningen bakläxa på ett antal punkter i regionrevisorernas delrapport för 2024, bland annat gällande ekonomin. På nästa veckas sammanträde i trafiknämnden lämnar nämnden/trafikförvaltningen sina yttranden om rapporten, här är några av fokusområdena för 2025.

Att SL dras med ekonomiska svårigheter är ingen hemlighet. För 2025 har anslagen ökat och resultatkraven sänkts för att komma i balans.

När regionrevisorerna i Stockholm lämnade sin delrapport för 2024 i oktober förra året fick trafiknämnden/trafikförvaltningen bakläxa på ett antal punkter, bland annat fullmäktiges verksamhetsmål om ”en ekonomi i balans” och ”transporteffektiviteten ökar och klimatpåverkan minskar”.

Revisionen pekade också på att en åtgärdsplan för ekonomi i balans saknas för 2025-2026.

Dessutom menar man att det i budgetunderlaget för 2025 framgår att det inte finns förutsättningar för att klara ändrade ekonomiska mål med högre resultatkrav utan att det sker stora ekonomiska förändringar genom intäktsförstärkning. 

Därmed behöver ytterligare strategier tas fram för att hantera effekterna av förändrade resandemönster.

Revisionen noterar också att utvecklingsarbete pågår men inte har slutförts inom flera områden som är avgörande för nämndens ekonomi. Utvecklingsarbetet det rör är bland annat trafikanpassning, utvecklat biljettsortiment, personalanpassning, effektivisering av trafikavtal och investeringsstyrning.

Trafikförvaltningen skriver i sitt yttrande att man prioriterar tre huvudområden de kommande åren: kostnadseffektiv kollektivtrafik, intäkter och resenärer samt intern effektivitet.

  • Stort fokus kommer att läggas på att nya trafikavtal är hållbara, affärsmässiga, kostnadseffektiva och med innovativa lösningar.
  • Därtill fortsätter trafikförvaltningen fokusera på energieffektiviseringar där målsättningen är en helt eldriven busstrafik.
  • När det gäller intäkter fortsätter trafikförvaltningen arbetet med att utveckla fler inkomstkällor till kollektivtrafiken, både genom att se över biljettutbudet, försäljningstjänster som servicetjänster och genom kommersiella avtal.
  • Utveckling av trafikinformation kommer också vara fortsatt prioriterat under 2025, bland annat förbättrad störningsinformation och fler möjligheter till personanpassad trafikinformation.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062