Otillåtna upphandlingar ska straffas
Nya EG-direktiv gör det svårare att lyckas med otillåtna direktupphandlingar. BR:s seminarium om upphandling tog upp de nya reglerna och guidade i upphandlingsdjungeln.
– Vi kommer att få se hårdare styrda avtalsskrivningar för upphandlingar i framtiden, eftersom båda parterna kommer att vilja gardera sig mot risken att avtalet rivs upp, säger advokat Ulf Hökeberg från Advokatfirman Fylgia.
Under BR:s seminarium om upphandling, avtal och LOU, berättade han och kollegan Kaisa Adlercreutz från MAQS Law Firm(bilden), om de nya EG-direktiv som träder i kraft den 20 december i år och införs i svensk lag (LOU och Lufs) 1 juni 2010. I och med att direktiven blir lag kommer inte bara upphandlingsbeslutet att kunna överprövas utan också avtalet mellan parterna.
Syftet är bland annat att effektivare bekämpa otillåtna direktupphandlingar, som det idag inte finns några sanktioner mot. Hittills har ett avtal alltid varit bindande, även om det ingåtts på ett olagligt vis.
I framtiden ska däremot ett avtal kunna ogiltigförklaras av domstol, om det ingått på olagliga grunder, till exempel utan att upphandlingen annonserats ut eller att andra fel i upphandlingsförfarandet framkommit.
Seminariet hölls i Göteborg i går, den 8 december, och var det andra i ordningen på samma tema. Det första hölls i Stockholm den 2 december.
Enligt BR:s utbildningsansvarige, Göte Persson, finns det en stor efterfrågan på kunskap om upphandlingar och eventuellt kommer ett seminarium också att hållas i Luleå.
Text: Marianne Ovesen
Läs mer om BR:s seminarium i TRAFIKFORUM Nr 1 2010!