Allt fler kör påverkade
Mer än nio av tio anser att det är fel att kombinera alkohol och bilkörning. Ändå görs minst 15 000 bilresor per dag av alkoholpåverkade förare, det visar en undersökning som IQ låtit göra.
– Det är angeläget att minska alkoholkonsumtionen för att förbättra trafiksäkerheten. Det räcker inte med att många anser att alkohol och trafik inte hör ihop, att så många trots det kör onyktra visar att vi behöver alkolås, säger Ann-Therése Enarsson , IQ:s vd.
13 januari delas Stora Trafiksäkerhetspriset ut i de tre kategorierna godstrafik, persontrafik och bussturism. Prisutdelningen äger rum på Transportforum i Linköping. LBC Bohusfrakt, som är en av finalisterna, är ett IQ-projekt. LBC Bohusfrakt jobbar aktivt med trafiksäkerhetsfrågor tillsammans med åkarna och har alkolås installerade i nästan 30 procent av centralens fordon.
Stora Trafiksäkerhetspriset har instiftats av tidningarna Resforum, Trafikforum, Transport iDag och Logistik iDag. Huvudpartner för priset är Bilprovningen. Övriga partners är IQ-initiativet, Vägverket, TransportGruppen och Goodyear.
Alkolås nyckeln till trafiksäkerhet
Sverige har i ett internationellt perspektiv mycket få alkoholpåverkade förare i trafiken. Ändå beräknas att minst 15 000 bilresor per dag görs av alkoholpåverkade förare. Under 2008 omkom 37 rattfulla förare. Det är en tydlig minskning från 2003, då 66 rattfulla personbilsförare omkom.
Transportstyrelsen och Vägverket har av regeringen fått i uppdrag att utreda frågan om obligatoriskt införande av alkolås för vissa fordons- och användarkategorier inom yrkestrafiken. Ett eventuellt införande ses som ett ytterligare steg i arbetet mot en bredare användning av alkolås. IQ-projekt med alkolås i sina fordon samlas i IQ:s kampanj ”Yrkesförare mot rattfylleri”. Här finns taxi-, buss- och åkeriföretag samt trafikskolor.
OBS! Under eftermiddagen kommer rt-forum.com att rapportera vilka som vinner Stora Trafiksäkerhetspriset 2010 - missa inte det!