Konkurrensverket stämmer ölvemarks och Scandorama
De två bussföretagen Ölvemarks och Scandorama har, enligt Konkurrensverket, gjort sig skyldiga till otillåtet prissamarbete, en så kallad kartell. De krävs nu på drygt 13 miljoner kronor i böter.
Enligt den stämningsansökan som Konkurrensverket nu har lämnat in yrkar Konkurrensverket att Stockholms tingsrätt beslutar att de båda företagen tillsammans betalar 13,2 miljoner kronor i böter (konkurrensskadeavgift). Ölvemarks Holiday Aktiebolag krävs på 9 200 000 kronor och Scandorama AB på 4 000 000 kronor. Båda företagen håller med om sakomständigheterna i ärendet, men anser att samarbetet inte varit otillåtet. Företagen har samarbetat med Konkurrensverket under hela utredningen. Det återstår för domstolen att fastställa hur företagens överenskommelser ska bedömas rättsligt.
- Att komma överens om priser är inte tillåtet enligt konkurrensreglerna, säger Konkurrensverkets generaldirektör Dan Sjöblom. Den här typen av överenskommelser leder till att konsumenterna drabbas av högre priser och sämre produktutbud.
Dan Sjöblom framhåller att det är viktigt att ge tydliga signaler att konkurrenter inte ska göra upp om priser och andra försäljningsvillkor. Hanser fram emot tingsrättens beslut i den delen.
- Vi är mycket förvånade över att Konkurrensverket ser det samarbete som förekommit mellan våra två reseföretag Scandorama och Ölvemarks som så allvarligt att man valt att gå till domstol och kräva oss på sammanlagt 13,2 miljoner kronor i konkurrensböter, säger Ölvemarkskoncernens vd Bengt Ölvemark. Enligt vår bestämda mening var samarbetet en naturlig följd av en fullständigt legitim överenskommelse om ett samgående mellan bolagen; en förvärvsaffär som bolagen offentliggjorde redan i augusti 2007. Att ett samgående mellan två bolag leder till ett nära samarbete mellan dessa är en självklarhet. Det är liksom själva poängen med samgåendet.
Bengt Ölvemark framhåller att man även juridiskt tycker att man hamnat i en moment 22-situation.
- Ett samgående mellan företag av viss storlek kräver godkännande av Konkurrensverket och får inte genomföras innan det godkänts, säger han. Men för vår del har våra två bolag varit så små att anmälningsplikt för godkännande inför det planerade förvärvet inte förelegat. Det har i själva verket inte ens funnits några rättsliga möjligheter för oss att få våra planer prövade av Konkurrensverket. Att då bestraffas med 13,2 miljoner kronor i böter när bolagen helt öppet samverkat under förvärvsprocessen tycker vi är anmärkningsvärt. Vi har därför svårt att förstå hur man kan anse att bolagen överträtt konkurrenslagen och det är vår förhoppning att domstolarna kommer att dela vår uppfattning. Sedan samgåendet har vår ekonomiska situation stärkts betydligt, balansräkningen är stark och det finns ingen risk att företagens verksamhet äventyras av Konkurrensverkets stämning.