25 gymnasier för bussförare
I höst startar cirka 25 gymnasier utbildning av bussförare för första gången i Sverige. Från start finns det utbildningsplatser för omkring 250 ungdomar som går ut grundskolan.
– Äntligen finns den här möjligheten att utbilda sig till bussförare. Efterfrågan på bussförare är mycket stor i hela landet och ökar ytterligare framöver, säger Jan Bosaeus , som är ordförande i Bussarbetsgivarna och vd för Nobina. Han välkomnar utbildningsmöjligheten och uppmanar ungdomar att söka utbildningen:
– Det är ett socialt och trevligt jobb i en bransch med mycket goda framtidsutsikter. Jobbet är omväxlande och ansvarsfullt. Det finns mycket goda möjligheter att få jobb efter examen.
Sedan tidigare finns gymnasieutbildning av lastbilsförare. Att möjligheten nu öppnas att på gymnasiet utbilda sig till bussförare hänger ihop med att riksdagen beslutat att sänka körkortsåldern för bussförare från 21 år till 18 år. En förutsättning för att få busskörkort redan som 18-åring är avklarad gymnasieexamen.
– Erfarenheterna av gymnasieutbildningen av lastbilsförare är mycket goda. Lastbilsåkerierna har vittnat om att de fått mycket välutbildade förare den vägen. Vi räknar med att det ska bli lika positivt med de nya bussförarna som går ut gymnasieskolan. Det är roligt och värdefullt att så många gymnasieskolor valt att börja utbilda bussförare. Sedan hoppas vi förstås att antalet ökar ytterligare successivt, säger Jan Bosaeus.
Busstrafikbranschen är ryggraden i kollektivtrafiken. Branschen har som mål att kollektivtrafiken ska fördubblas till 2020. Från miljö-, klimat-, trafiksäkerhets- och trängselsynpunkt är det angeläget att allt fler utnyttjar busstrafiken eller reser kollektivt på annat sätt.
Fotnot. Bussarbetsgivarna är arbetsgivarförbundet för landets busstrafikföretagare. Bussarbetsgivarna arbetar bland annat med att säkerställa bra rekryteringsmöjligheter för medlemsföretagen.