DHR: Skärpning taxi!
SVT:s Uppdrag granskning avslöjade att personer dömda för sexbrott fortsätter köra taxi och specialfordon för färdtjänsten efter att straffet är avtjänat. Något DHR har reagerat kraftigt på.
Processen kompliceras av att även de stora taxibolagen består av många åkeriföretag av olika storlek vilket gör det hela än svårare. Vad som än gått fel så är reaktionerna kraftiga, inte minst avslöjandet att förare som ofredat rörelsehindrade barn kunnat fortsätta köra barn efter dom. DHR, Förbunder för ett samhälle utan rörelsehinder anser att man självklart måste kunna lita på färdtjänstchaufförerna. Men granskningen som SVT-programmet Uppdrag granskning gjort visar att förare som dömts till och med flera gånger fortsätter att köra färdtjänst.
- Detta är fullständigt oacceptabelt. I en undersökning om mäns våld mot kvinnor som bland andra DHR gjorde med hjälp av utredningsinstitutet Handu för några år sedan framkom den specifika utsatthet och sårbarhet som kvinnor med funktionsnedsättning upplever. Att inte ens kunna försöka ta till flykten i en hotfull situation gör upplevelsen så mycket mera dramatisk och kvinnan så mycket mera utsatt, säger Helena Svensson , förbundsstyrelseledamot i DHR.
- Ur DHRs perspektiv har vi ingen uppfattning om HUR det här missförhållandet ska stoppas, om det är näringen, transportstyrelsen eller beställarna (kommunerna) som ska se till att det sker en ändring, säger Nils Duwähl, vice förbundsordförande i DHR. Däremot är vi kompromisslösa i ATT det måste till ett regelverk som gör att man som färdtjänstpassagerare kan lita på de chaufförer som taxibolagen anlitar. I övrigt reagerade vi naturligtvis på att reportrarnas konsekvent använde ordet handikappad. Det känns något ålderstiget 2012, säger Helena Svensson.
Fotnot. DHR heter i dag Delaktighet HAndlingskraft Rörelsefrihet och inget annat. Förbundet arbetar för ett samhälle utan rörelsehinder.