Billigare skoltrafik i Forshaga
En besparing för Forshaga kommun på nära två miljoner kronor om året. Så mycket billigare blir det från och med i höst, när Förende Buss och Skåre Taxi tar över skoltrafiken,
– Vi är förstås glada åt att det frigörs skattemedel som vi kan använda till annat inom skolan, till exempel fler lärare, säger Angelica Rage , kommunalråd (S) i Forshaga kommun.
Detta är den första upphandlingen av skoltrafik som Värmlandstrafik gör åt Forshaga kommun. Värmlandstrafik sköter upphandling och administration av skoltrafik för 15 av 16 kommuner i länet. När anbuden var granskade visade det sig att uppdraget går till Skåre Taxi och Förenade Buss. Markus Bergman, Värmlandstrafiks skoltrafikchef, räknar med en besparing på nära två miljoner kronor för kommunen.
– Det finns så många behov i en kommun, där pengarna behövs. Jag räknar med att vi ska kunna låta pengarna gå tillbaka till skolan. Det måste vara bättre att vi använder de två miljonerna till exempelvis lärare för barnen, säger Angelica Rage.
Bälte och alkolås
- Det ligger i vårt uppdrag att vi ska följa kommunens regelverk, när det gäller vilka barn som får skolskjuts,. I övrigt följer vi den skolskjutspolicy som finns säger Markus Bergman .
Den handlar bland annat om att det måste finnas säkerhetsbälte i alla fordon och att de ska vara utrustade med alkolås. Värmlandstrafik var det första länstrafikbolaget i landet som satte in alkolås och bälten i sina bussar. Den separata skoltrafiken är till för de grundskoleelever som inte kan använda ordinarie linjetrafik.
Trafiken kommer att följas upp med regelbundna kvalitetsmöten med Förenade Buss och Skåre Taxi. Avtalet med de två företagen omfattar tiden fram till december 2018. Kostnaden för själva skoltrafiken blir omkring 4,8 miljoner kronor per år.
– Vi kommer att skicka ut ett brev till föräldrarna, där vi berättar om hur trafiken är tänkt, säger Markus Bergman.