23948sdkhjf

Partnersamverkan stöps om

Styrgruppen för partnersamverkan för en fördubblad kollektivtrafik diskuterar ett antal förändringar i det gemensamma arbetet under våren. Bland annat för att många projekt har avslutats.
En av anledningarna är att en stor del av de projekt som drivits gemensamt inom ramen för Partnersamverkan i en fördubblad kollektivtrafik nu avslutats och publicerats som rapporter och vägledningar på den gemensamt ägda webbplatsen, www.fördubbling.se

En av fokusfrågorna i det framtida samarbetet är fortsättningen och omtaget i arbetet med Avtalsprocessen. Avtalsprocessen med tillhörande modellavtal och avtalskravsbilagor beskriver ju den ”best practice” som parterna inom kollektivtrafiken – kollektivtrafikföretag från taxi, buss och tåg samt den offentliga beställarsidan inom Svenskt Kollektivtrafik och Sveriges Kommuner och Landsting, SKL - tagit fram gemensamt. Arbetet har bedrivits såväl med tjänstemän från de olika branschorganisationerna som med företrädare från förbundens medlemsorganisationer. Arbetet framöver är inriktat dels på en uppdatering av dokumenten i linje med insamlade erfarenheter från verkligenheten, dels på ändrade förutsättningar och regelverk. Hela Avtalsprocessen är ett strategiskt verktyg för att få mer kollektivtrafik för pengarna och genom klok styrning och incitament skapa en hållbar kollektivtrafik anpassade efter dagens och morgondagens förutsättningar på den svenska kollektivtrafikmarknaden.

Tillgången till infrastruktur och processerna med ta fram trafikförsörjningsprogrammen är andra viktiga områden som Partnerskapet för en fördubblad kollektivtrafik kommer att fokusera på.

Rollen som ordförande kommer att växla mellan de ingående organisationerna. Tidigare har Charlotte Wäreborn Schultz varit ordförande för styrgruppen. I fortsättningen kommer det ansvaret att växla. Anna Grönlund, förbundsdirektör för Bussbranschens Riksförbund, tar över ordförandeklubban fram till sommaren 2012.

– Det arbetet vi tillsammans gjort under de här åren har resulterat i en rad konkreta förslag och arbetsmodeller. Personligen ser jag det arbete vi gjort inom Avtalsprocessen som ett genombrott. Nu när dokumenten finns på plats är det viktigt att vi i alla deltagande branschorganisationer fortsätter arbeta för att presentera och föra ut dem till våra medlemmar som ska leda det strategiska arbetet med utvecklingen av svensk kollektivtrafik. Som ordförande är det viktigt att se styrkan i det faktum att hela branschen är representerad i arbetet. Rollen är viktig för att samordna allas goda krafter, men styrkan i arbetet ligger i att vi gemensamt företräder den samlade svenska kollektivtrafiken med dess mångfacetterade struktur av stora och små kollektivtrafikföretag, offentliga beställare och myndigheter. På så sätt får vi en bred förankring och en legitimitet i vår omvärld för våra gemensamma frågor, säger Anna Grönlund .

Vid den nationella Inspirationsdagen på Berns den 27 mars kommer resultaten av det gemensamma arbetet inom Partnersamverkan för en fördubblad kollektivtrafik så här långt att presenteras.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062