Unga dominerar besöksnäringen
Besöksnäringen består till stor del av unga, nära hälften av de anställda är under 26 år. Hotell- och restaurangfacket vänder sig mot bilden att det är för dyrt att anställa unga.
– I hotell- och restaurangbranschen är nästan hälften av alla anställda under 26 år. Uppenbarligen går det alldeles utmärkt att anställa unga. Vi håller med Sveriges hotell- och restaurangföretagare (SHR) om att erfarenhet och utbildning måste betala sig i lönekuvertet, men det är inte minimilönerna som är problemet, säger Malin Ackholt, avtalssekreterare på Hotell- och restaurangfacket.
På en presskonferens idag hävdade Eva Östling Ollén, Sveriges Hotell- och restaurangföretagare (SHR) att de nu vill bromsa utvecklingen av ingångslönerna. HRF anser snarare att det är de otrygga anställningarna som är det främsta hotet mot den ungdomsdominerade branschen. Få stannar idag länge i yrket och så många som 38 procent av alla anställda arbetar på minimilöner. Det är en högre andel än inom någon annan bransch. På grund av den svaga löneutvecklingen och osäkra anställningar väljer många att lämna branschen efter bara ett par år. Det är slöseri med begåvade yrkesmänniskor.
– Med tryggare villkor skulle fler unga välja att stanna i branschen och själva kanske starta egen verksamhet – och anställa. Branschens företag har fått både halverade arbetsgivaravgifter och sänkt moms, vilket borde ge ett rejält ekonomiskt tillskott. Det borde kunna säkerställa en god lönetveckling för de anställda, säger Malin Ackholt.