Insekter på menyn!
Fredag 4 september väntar en helt ny matupplevelse för alla modiga bussturister i Stockholm – Rentokil serverar insekter på Sergels Torg.
Vad har skadedjursbekämpning gemensamt med mat? Faktiskt mer än man kan tro.
– Insekter innehåller mängder av protein, B-vitamin och mineraler som järn och zink samtidigt som fetthalten är mycket låg. Det passar både bra in i vår hälsomedvetna livsstil och de utmaningar vi har i form av ett växande fetmaproblem i västvärlden, säger Andreas Tapper på Rentokil. Han fortsätter:
– Dessutom betyder befolkningsökningen och ett välstånd som breder ut sig att det förmodligen kommer att bli brist på kött i framtiden. Det problemet kan vi lösa genom att låta insekter bli en del av vår kosthållning. Många insekter betraktas redan som en delikatess i Asien och i Holland kan man köpa köttbullar med insektprotein.
Tanken är att Pestaurant-konceptet bokstavligen ska ge svenskarna en försmak av framtidens mat och besökarna uppmanas att utmana varandra i hur långt de törs gå. Rentokils skadedjursexperter är på plats för att svara på frågor om insekter och hur skadedjur bekämpas också på vanliga restauranger där småkryp normalt inte är välkomna.
På plats på Sergels Torg finns även Ellen Gellerbrant , en av skaparna av Insects for Starters. Det är en blogg av två kostvetare från Göteborg som vet varför vi ska äta insekter och som delar med sig av inspirerande recept med insekter som huvudingrediens.
Men möjligheten att smaka insektsmat är begränsad: Rentokil Pestaurant är bara öppen fredagen den 4 september 2015 mellan kl. 11 och 16 på Sergels Torg i Stockholm. Kanske skapar dock det här tilltaget mersmak så att fler vågar servera insekter i Sverige? Det återstår att se.