Åland med i svensk mattävling
Åland utmanar svenska landskap i Sveriges största produktutvecklingstävling Matverk – finalen hålls i Nyköping under januari 2016.
Nu brinner det i knutarna för åländska matentreprenörer att skapa lag och tänka kreativt. Den 19 november är det final på Ålands Hotell- och Restaurangskola. För Lena Brenner innebär deltagandet i Matverk en draghjälp när det kommer till att stimulera till samarbeten mellan olika yrken inom matbranschen.
– Vi har många duktiga innovatörer här på Åland och fina råvaror. Men alldeles för många sitter själva på sin kammare istället för att kontakta till exempel en kock. I Matverk är samarbetet ett krav och det tycker jag är bra, säger Lena Brenner .
Åland har god tillgång på fina råvaror med stora frukt- och grönsaksodlingar, kustnära fiske, fiskeodlingar, lamm- nöt- och grisköttsproducenter samt mejerier. Hela 60 procent av alla finska äpplen kommer från Åland och 30 procent av all lök.
– Trots fina förutsättningar är det lite knepigt att delta i finska matarrangemang eftersom vi bara pratar svenska här på Åland, så vi är jätteglada att Sverige vill ha oss med i Matverk, säger Lena Brenner.
Idéen att inkludera Åland i Matverk uppstod när skördefestens deltagare besökte Skånes matfestival och träffade Hans Naess, verksamhetsledare för Gastronomiska Samtal, som arrangerar Matverk. Lena Brenner har ytterligare en förhoppning med deltagandet i Matverk.
– Jag hoppas att tävlingen ska leda till att fler svenskar får mer smak av Åland, säger Lena Brenner.