Matigt på Hurtigruten
Hurtigruten storsatsar på ett helt nytt matkoncept med säsongsbetonade nordiska råvaror på sina kryssningar – recepten finns i en ny kokbok.
Det nordiska köket har gjort sig ett namn och blivit en trendsättare på de internationella matborden. Inspirerade av den gastronomiska trenden fokusera därför Hurtigruten på närproducerade och lokala råvaror av högsta kvalité. Kokbokens recept är inspirerad Hurtigrutens nya menyer som är ett hopkok av friska, lätta och fräscha smaker från Nordens djupa skogar och hav.
– Förutom underbar natur och äventyrliga aktiviteter erbjuder vi våra resenärer en genomtänkt meny som baseras på närodlade råvaror av extremt hög kvalité. Maten är och har alltid varit en stor del av Hurtigruten-upplevelsen. Kokboken förmedlar samma känsla som Hurtigrutens resor gör och är inspirerad av de olika årstiderna och platserna våra fartyg besöker, säger Jacob Trampe Broch , Marknadsdirektör Norden, Hurtigruten.
Klassiska recept får sig en twist
Boken bjuder på många spännande recept som till exempel klippfisk och sjömansgryta med öl. Boken kommer publiceras på norska, engelska, tyska, franska och mandarin och kommer säljas ombord på Hurtigrutens fartyg.
– Vad vi vet är detta den första norska kokboken som översatts till kinesiska. Allt fler från Asien och Kina reser med oss och vi söker naturligtvis möjligheter att utveckla den marknaden, säger Jacob Trampe Broch.
Höstgryta – Sjömansbiff
Till Hurtigrutens specialare Sjömansbiff behöver du 600 gram nötkött, 4 teskedar margarin att steka i, 1 tesked salt och peppar, 5 lökar i stora skivor, 9 potatisar, 5 dl mörkt öl, 2 dl ox-buljong, persilja.
1. Bryn köttet i en varm stekpanna med margarin
2. Krydda köttet med salt och peppar, bryn smöret raskt i smöret.
3. Lägg i potatis, tillsammans med det brynta köttet och löken, i en kastrull
4. Häll över en ölen och ox-buljongen, låt koka upp, sänk värmen och låt det sjuda under lock
5. Låt grytan småkoka under lock i cirka 45 minuter eller tills köttet är mört
6. Tillsätt persilja precis innan servering
Fotnot. Kokboken heter Norway’s Coastal Kitchen och är skriven av Fredrik Hæreid tillsammans med Hurtigrutens kockar Jimmy Westberg, Marita Kristensen och Eirik Larssen. Bilderna är tagna av fotografen, Jimmy Linus.