Scandic öppnar ”Snabbspåret”
Scandic har öppnat ”Snabbspåret” för nyanlända kockar – så att dessa snabbt kan ta sin rätta plats i svenska restaurangkök.
– Just kockar har blivit ett av de yrken som vi har allra svårast att rekrytera och genom snabbspåret hoppas vi kunna ge nyanlända en bra chans att komma in i arbetslivet och samtidigt hoppas vi också att kunna rekrytera många av dem vi validerar, säger Henrik Dider , HR-chef Scandic Sverige.
Valideringen kommer att genomföras på ett antal av Scandics hotell i hela Sverige. Handledarna består av erfaren Scandicpersonal som inför valideringarna kommer att utbildas och certifieras av UHR, Utbildningsrådet för hotell och restauranger. Scandic kommer även att komplettera med ytterligare utbildning internt.
– Det här är ett initiativ vi arbetar med för att lösa ett konkret branschproblem men vi vill också bidra till att skapa långsiktiga strategier för att höja statusen på arbeten inom hotell- och restaurangbranschen. Vi ser det här som startskottet för fler lösningar framöver, säger Thomas Fankl , F&B Director Scandic Sverige.
För Scandic är Snabbspåret också ett sätt att ta sitt ansvar som samhällsaktör och bidra till integration av nya medborgare. Många lyfter språket som en viktig del i att bryta utanförskapet men det ser inte Scandic som ett problem i första läget:
– Ett restaurangkök är en av världens mest internationella arbetsplatser och så har det varit i många år. Att tala svenska är inte en förutsättning för att laga god mat, det känns viktigt att låta människor först komma i arbete, säger Henrik Dider.