23948sdkhjf

Gourmetlandet Portugal

I den senaste utgåvan av Michelin-guiden för 2017 belönas Portugal med nio nya stjärnrestauranger - En klart läcker destination alltså.
TEMA RES Dryck & Smak
Två av de portugisiska restaurangerna tilldelas en andra Michelinstjärna så totalt finns det nu fem portugisiska restauranger med två stjärnor. Dessutom belönas sju nya restauranger med sin första stjärna i den prestigefyllda guiden. Totalt har 21 portugisiska restauranger minst en stjärna i Michelin-guiden 2017.

Det är med andra ord hög tid för researrangörer med matentusiastiska resor på programmet att dra in Portugal i sina kulinariska äventyr. Sju av alla stjärnbeströdda restaurangerna tar plats i guiden för första gången, de resterande 14 restaurangerna behåller sina stjärnor från tidigare år. Två av restaurangerna tilldelas dessutom ytterligare en stjärna och Portugal nu kan skryta med totalt fem Michelin-restauranger med två stjärnor.

Färsk fisk och lokala råvaror
En av restaurangerna som i år tilldelats två stjärnor för första gången är restaurangen Yeatman, i staden Gaia i norra Portugal. Här skapar kocken Ricardo Costa traditionella portugisiska smakupplevelser med en modern tvist. En stor del av menyn består av färsk fisk och andra färska lokala råvaror och specialiteter. Restaurangen har också ett stort urval av portugisiska viner på menyn. Yeatman erbjuder olika provsmakningsmenyer som tar med gästernas smaklökar på en kulinarisk resa genom Portugal, med en mix av matchande och kontrastrika smakupplevelser.

Madeira på menyn
Även Il Gallo d’Oro på Madeira kan nu slå sig för bröstet och fira att de tilldelats två stjärnor i Guide Michelin. Il Gallo d’Oro ligger på det femstjärniga hotellet The Cliff Bay i staden Funchal och är öns första och hittills enda Michelin-restaurang. Här har Benoît Sinthon varit kökschef sedan 2004 och lagar raffinerade och aromatiska smakupplevelser med inspiration från den iberiska halvön och Medelhavsköket. Besökare kan se fram emot ingredienser, smaksensationer och konsistenser som överraskar och rätterna är tillagade av lokala råvaror från ön eller närliggande områden.

Ny portugisisk stjärnrestaurang
En av de nya restaurangerna på gourmet-stjärnhimlen är LAB by Sergi Arola, som ligger på Penha Longa Resort i Sintra, inte långt från Lissabon. Restaurangens kökschef, Sergi Arola, blev i unga år upplärd av självaste Férran Adrià, som ligger bakom den legendariska spanska restaurangen El Bulli. Sergi Arolas kocktalanger kommer nu gästerna på LAB tillgodo. Arola tar med sina gäster på en matresa som bjuder både på enkla och innovativa smakupplevelser. Restaurangen har bara plats för 22 gäster, något som skapar en trevlig och intim stämning. Utöver à la carte serverar LAB tre olika avsmakningsmenyer och restaurangen har mer än 550 olika viner från hela världen.

Gourmetmiddag med havsutsikt
En av de väletablerade restaurangerna på listan är Ocean, i staden Porches, som i år belönas med två stjärnor för sjätte gången. Här kan gästerna njuta av en middag med utsikt över Atlantens böljande vågor, och korallerna som pryder restaurangens väggar smälter väl in med det blå färgerna som avspeglas från havet. I köket på Ocean står den Australien-födda kökschefen Hans Neuner och tillreder mat med intentionen att kombinera kulinariska minnen med nya idéer. På menyn står bland annat sniglar med persilja och syrad vitlök, St. Petersfisk med puré, kaviar och bacon samt oxbringa med jordärtskocka, svart tryffel och lök.

Ytterligare nya stjärnskott i Michelin-guiden för 2017 är restaurangerna Feitoria Alma, Antiqvvm, Casa de Chá da Boa Nova, L'And Vineyards och Largo do Paço Loco. Alla dessa har tilldelats en stjärna vardera.

Övriga restauranger som utöver LAB, tilldelats två stjärnor i 2017-guiden, är Belcanto i Lissabon och Vila Joya, som ligger i Albufeira, Algarve, på boutique-hotellet med samma namn. Båda två fanns även med på listan i fjol.

Se hela listan över Portugals Michelin-restauranger genom att klicka HÄR !
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063