Det våras för bussen
Så om branschen sluppit klåfingriga och till synes enögda myndigheter, krångliga regler och försening av otroligt viktiga beslut så hade det verkligen börjat våras för bussen på allvar precis som den meteorologiska våren som rullar genom Sverige i denna tid. Bussen är värd mycket högre status och borde ses som det bästa sättet att resa. Bussresan i sig är en upplevelse som med råge slår flygets transport a la sardinburk.
”Nog finns det mål och mening i vår färd -
men det är vägen, som är mödan värd.”
En strof ur Karin Boyes dikt ”I rörelse” ur diktsamlingen Härdarna som utgavs för 90 år sedan men som är evigt aktuell, och bokstavligen aktuell för dagens bussresor.
För visst går något förlorat med flygresan, att dimpa ner på en destination fjärran eller nära tar bort avståndskänslan. Rom, Prag eller Belgrad ligger ett par flygtimmar bort, men den som åkt buss till städerna får en helt annan reseupplevelse med de skiftande landskapen som passeras på vägen dit. Dessutom är bussresan betydligt mindre klimat- och miljöpåverkande än flygresan. Men medan flyget så att säga flyger högt över gränser och regelverk måste bussen trassla sig fram genom ett allt krångligare Regeleuropa medan bussföretagaren drömmer om bättre tider utan den byråkrati som hotar resefriheten.
Men en värld helt utan byråkrater är nog bara en illusion omöjlig att uppnå, dock är det fullt möjligt att göra tillvaron bättre för den miljövänliga turistbussresan. Angeläget då att driva på för att underlätta så mycket som det byråkratiskt är möjligt för turistbussens miljövänliga framfart. Branschens organisationer gör vad de kan för att försöka påverka beslutsfattarna med skiftande framgång. I år sägs det finnas hopp om en anpassning till europeisk standard vad gäller tillsynen av kör- och vilotidsreglerna i Sverige. Frågan ska åter dryftas på Busstorget som i år genomförs på Hooks Herrgård söder om Jönköping i början av april, mötet för bussresebranschens alla aktörer. Det ryktas alltså om vissa justeringar av det stelbenta, föga bussanpassade arbetssättet som präglat tillsynsmyndigheten Transportstyrelsen. Vi får hoppas att någon kan rå på den myndighetens cyklopiska sätt att hantera bussbranschen som lämnat mycket i övrigt att önska allt sedan myndigheten skapades.
Ett annat ämne som för första gången tas upp på Busstorget är design av turistbussar. Något som kan ha riktigt stor betydelse vilket visar sig i detta nummer om entreprenören som kämpar mot strömmen för att lyfta turistbussresan i Sverige och i Europa. Som bussföretagare är det viktigt att tro på det man gör och på så vis driva på busstillverkare att också bygga bättre turistbussar, enligt entreprenören. Men fordonstillverkarna riktar framför allt in sig på att sälja buss till de stora som kör upphandlad skattesubventionerad linjetrafik. Många jätteupphandlingar väntar och där våras det sannerligen för kanske tusen bussar och framför allt för dem som vinner kontrakten och fordonstillverkarna som ska leverera bussarna.
Bussresebranschens aktörer köper knappast mer än två bussar i taget och trots att företagen är välskötta och lever efter marknadsekonomiska villkor utan subventioner så har de svårt att få tillverkarna att lyssna efter som det ur deras perspektiv handlar om så små affärer. Men tänk litet längre – om det blir möjligt att utveckla turistbussen så kommer fler att åka med och med många mindre bussföretag som beställare blir det ändå en hel del bussar att sälja. Om bussarna får högre status kommer allt fler att få uppleva bussresan som vägen som är mödan värd. Så låt oss hoppas på en riktig vår för alla slags bussar, inte minst att det äntligen blir vår för turistbussen!
Thomas Dietl
chefredaktör RESFORUM