23948sdkhjf

Regeringen synar Transportstyrelsen

Transportstyrelsens arbetssätt ska utredas, det bestämde regeringen 3 augusti med anledning av hur myndigheten skött sin IT-upphandling.

Regeringen fattade beslut om två åtgärder i form av utredningsuppdrag:

Det första uppdraget innebär att en utredare ska genomlysa händelserna som ledde fram till att säkerhetskänslig och av andra skäl sekretessbelagd information hanterades på ett sätt som strider mot svensk lagstiftning.

Det andra uppdraget innebär att Transportstyrelsen ska kartlägga vilken information som har hanterats på ett felaktigt sätt och bedöma vilka åtgärder som eventuellt krävs för att hanteringen av skyddsvärda uppgifter framöver ska ske på ett lämpligt sätt.

Det är Transportstyrelsens ansvar att ha kontroll över den information som myndigheten hanterar och se till att det finns lämpliga rutiner och riktlinjer för hanteringen av skyddsvärd information. Med anledning av de uppgifter som har framkommit kring Transportstyrelsens it-upphandling ser regeringen behov av att säkerställa att Transportstyrelsen genomför nödvändiga analyser.

– Regeringen vill så snart som möjligt få ordentligt utrett vad som hände på Transportstyrelsen för att dra lärdomar och undvika liknande händelser i framtiden. Besluten idag att både utreda och kartlägga händelseförloppet är viktiga steg i den riktningen, säger infrastrukturminister Tomas Eneroth.

I granskningsuppdraget ska en utredare undersöka hela upphandlingsprocessen från idé till slutförande. Exempel på frågor som utredaren ska svara på är: Vilka analyser och överväganden gjordes? Vilken kompetens fanns representerad? Vem fattade de avgörande besluten? Vilka interna rutiner och riktlinjer hade man och hur prioriterade och agerade myndigheten i praktiken?

Utredaren ska samråda med Datainspektionen, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, Säkerhetspolisen och Upphandlingsmyndigheten. Utredaren kommer att utses av regeringen.

Kartläggningsuppdraget till Transportstyrelsen handlar om att myndigheten ska kartlägga vilka uppgifter som har hanterats av icke-säkerhetsprövade medarbetare hos leverantörer och underleverantörer samt vilka av dessa uppgifter som är säkerhetskänsliga eller av andra skäl sekretessbelagda.

Transportstyrelsen ska också göra en bedömning av vilken skada eller vilket men som har uppstått eller riskerar att uppstå till följd av det inträffade och vilka eventuella åtgärder som behövs för att hanteringen av skyddsvärda uppgifter framöver ska ske på ett lämpligt sätt.

Båda uppdragen ska redovisas till Näringsdepartementet senast den 31 januari 2018.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125