Mer kollektivtrafik för pengarna
De regionala kollektivtrafikmyndigheterna kan få både mer kollektivtrafik och mer samhällsnytta för pengarna. Branschorganisationen Svensk Kollektivtrafik har tagit fram en rapport som identifierar 50 åtgärder som kan minska kollektivtrafikens kostnader, effektivisera verksamheten och frigöra resurser som kan användas för att stärka och utveckla kollektivtrafiken. Under Årskonferens 2017 som Svensk Kollektivtrafik genomförde i Stockholm 11-12 december presenterades rapporten som alltså sägs kunna komma till rätta med kostnadsporblematiken som branschen dras med.
Flera rapporter de senaste åren har pekat på att kollektivtrafikens kostnader stiger snabbt. Kostnadsutvecklingen hänger delvis samman med satsningar som ökat kollektivtrafikens samhällsnytta, som utbyggd regiontågstrafik för att vidga arbetsmarknadsregionerna och ökad användning av mer miljöanpassade fordon.
För att balansera kostnadsutvecklingen behöver kollektivtrafiken bland annat bli mer kostnadseffektiv. Den övergripande frågeställningen i rapporten är därför hur de regionala kollektivtrafikmyndigheterna och länstrafikbolagen kan få både mer kollektivtrafik och ökad samhällsnytta pengarna.
– För att lyckas med det bör man prioritera de åtgärder som har hög potential att minska kostnaderna eller effektivisera kollektivtrafiken, och som samtidigt har positiva effekter på samhällsnyttan, kollektivtrafikresandet och fördelningen i samhället, säger Helena Leufstadius, vd på Svensk Kollektivtrafik.
Exempel på åtgärder som både kan ge mer kollektivtrafik och samhällsnytta för pengarna:
Resandeutjämning hög- och lågtrafik
Samordning och tillgänglighetsanpassning
Upphandling och avtal
Marknadsföring
Kunskapsuppbyggnad och kunskapsspridning
Restid och framkomlighet
Andra driftsformer än upphandling
Val av färdmedel
– Enkätundersökningen som gjorts inför rapporten visar att samtliga regionala kollektivtrafikmyndigheter och länstrafikbolag redan idag arbetar aktivt och målmedvetet för att effektivisera trafiken och sänka kostnaderna. För första gången finns det nu en heltäckande genomgång av åtgärder som alla kan dra nytta av, säger Lars Sandberg, analytiker på Svensk Kollektivtrafik, som tagit fram rapporten.
Läs hela rapporten genom att klicka HÄR!