23948sdkhjf

Lyckad volontärturism på Färöarna

Under helgen 26-28 april samlades 100 volontärer från 25 olika länder på Färöarna för att rusta upp destinationen inför den kommande turistsäsongen.

Volontärerna hjälpte den lokala befolkningen att bevara ögruppens orörda natur och tillsammans lade man grunden för en framtida hållbar turism. Syftet med projektet är att säkra en hållbar framtida turism på de nordatlantiska öarna.

 Det var i februari tidigare i år som Färöarna gick ut med nyheten om att man välkomnar upp till 100 volontärer att delta i underhållsarbete på öarna under den sista helgen i april. Intresset var högre än förväntat och trots att det bara fanns 100 platser fick man in över 3 500 ansökningar på fyra dagar. Öarnas kommuner, turistkontor och lokala invånare valde ut tio stycken särskilt utsatta platser som skulle rustas upp inför den kommande turistsäsongen.

– Vi är enormt ärade och privilegierade att så många människor runt om i världen vill ägna sin tid åt det här mycket viktiga projektet. Vi har ett stort ansvar gentemot vårt samhälle och den vackra naturen som omger oss här. För att kunna välkomna turister som vill uppleva Färöarna behöver vi värna om och skydda vår natur och säkra en hållbar turism, säger Färöarnas lagman Aksel V. Johannesen.

 Projekten som har utförts under helgen 26-28 april inkluderar bland annat underhåll av stigar och leder vid välbesökta platser, uppsättning av utkiksplatser för att skydda den lokala naturen och fågelreservaten samt reparationer och uppsättningar av skyltar och ledmärken.

De 100 volontärerna erbjöds boende på öarna som tack för sin insats och det arrangerades även en gemensam festmåltid för alla inblandade i traditionell färöiskt anda.

– När jag såg att det fanns en möjlighet att delta i underhållsarbetet på Färöarna tänkte jag att det var en fantastisk möjlighet att tillsammans med andra människor från hela världen hjälpa till att bevara den vackra naturen för framtiden. Jag lockades också av tanken på att tillbringa tid med den färöiska lokalbefolkningen, snarare än att vara en turist som observerar från avstånd, säger volontären Jenn Nelson från New York.

Den nordatlantiska ögruppen välkomnar årligen cirka 110 000 besökare som lockas av det dramatiska landskapet, det rika fågellivet, den vänliga lokalbefolkningen och de över 80 000 får som betar på öarna. Färöarna lider idag inte av överturism men det stigande antalet besökare, ca 10 procent under de senaste åren, har börjat sätta sina spår på särskilt populära platser.

– Det har varit fantastiskt att se så många personer här som tillsammans med våra lokala invånare har kavlat upp ärmarna och arbetat hårt mot ett gemensamt mål. På bara två dagar har vi tillsammans lyckats göra en betydande insats för några av våra mest besökta platser och vi är nu väl förberedda för den kommande turistsäsongen. Vi vill rikta ett stort tack till alla som har deltagit i arbetet och all de tusentals som ansökte om att vara en del av projektet, säger Guðrið Højgaard, chef för Visit Faroe Islands.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.095