23948sdkhjf

Utomhusmatlagning på Västkusten

Det blev succé för Ramsviks bokningsbara bord där maten lagas och serveras utomhus – nu kommer de första utländska besökarna men även researrangörer är välkomna att boka plats.

Utomhusmatlagning är en trend som växer sig starkare och starkare. I helgen kommer de första internationella gästerna till det bokningsbara bord som finns placerat på klipporna vid Tångevik på Ramsvikslandet. Bokningarna är ett resultat av Visit Swedens initiativ ”The Edible Country”, som syftar till att skapa internationell uppmärksamhet för svenska smaker och svensk natur. Självklart kan även svenska grupp- och bussresearrangörer boka in sig för en häfteg smak och naturnära upplevelse -. men det är så klart alltid en chansning eftersom vädret inte låter sig bokas i förväg.

Bordet har funnits tillgängligt för bokning på bookatable.com sedan i vintras. När besökarna bokar sina platser vid bordet får de tillgång till ett primuskök, lokala råvaror och ett recept som berättar hur dessa ska tillagas. Receptet bygger på svenska smaker och på råvaror som ska gå att hitta i naturen – men de finns också tillgängliga i den råvarukorg som följer med bokningen.

Kocken Tomas Sjögren - Årets kock 2015 och vinnare av TV4-programmet Kockarnas kamp 2018, har tagit fram receptet som ska tillagas. Bordet rymmer 12 personer åt gången, och kan bokas varje fredag. Ramsvik Stugby & Camping, som administrerar bokningarna och tar hand om gästerna under besöken, vittnar om ett stort internationellt intresse.

– Vi är uppe i 143 personer från olika länder som har bokat bordet. Det första besöket nu på fredag är från Israel! Framöver får vi gäster från Sverige, Tyskland, England, Frankrike, Norge, Polen och Danmark. Det är otroligt kul! Får vi in en avbokning så går de platserna åt nästan direkt igen, så det finns verkligen ett stort sug efter att få komma hit och laga mat uppe på klipporna, säger Annika Johansson, som äger och driver Ramsvik Stugby & Camping tillsammans med Torbjörn Backlund.

Nationellt initiativ

The Edible Country är ett initiativ från Visit Sweden, som tillsammans med tio regionala turistorganisationer (däribland Turistrådet Västsverige) har placerat bokningsbara bord i natursköna miljöer runtom i Sverige. Ursprungligen var bordet på Ramsvikslandet det enda västsvenska, men under våren har även Gunnebo Slott och Trädgårdar i Mölndal samt Norrqvarn vid Göta kanal tillkommit.

– Ramsvik Stugby & Camping gillar utmaningar, och älskar att få visa upp vår unika natur för resten av världen. Platsen där bordet står uppe vid Tångevik är en av de finaste i världen om du frågar mig. Den ger en mäktig känsla av vildmark, hav och orörd natur samtidigt som man befinner sig bara en kort bit från närmaste hus, vilket många uppskattar. Det är mycket lätt att ta sig ut till denna vackra plats, säger Annika Johansson.

Intresse även bland journalister och researrangörer

Turistrådet Västsverige publicerade redan i slutet av januari webbplatsen vastsverige.com/ediblecountry, som finns i såväl svenska som engelska och tyska versioner. Förutom information om borden, maten och naturen finns här också material som berättar om vad man kan göra i övrigt när man besöker Västsverige och Bohuslän. Internationella journalister och influencers har redan varit på plats och lagat mat vid borden på Ramsvikslandet och vid Gunnebo slott – något som genererar innehåll och marknadsför Västsverige till en internationell målgrupp.

– Genom att rikta uppmärksamhet till både Sverige och Västsverige som destination är detta ett utmärkt tillfälle att lyfta alla fantastiska reseanledningar som finns i Västsverige och Bohuslän. Det ger oss också möjlighet att stärka Västsveriges position som mat- och naturdestination, säger Ann-Charlotte Carlsson, chef marknad och kommunikation, Turistrådet Västsverige.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.157