Fler tågar i Bergslagen
I år har det alltså skett en tydlig ökning av sommarresandet i Bergslagen och samtidigt väljer allt fler resenärer att utnyttja Sommarkortet, som under sommaren ökade med tre procent. Att semestra på hemmaplan blir allt mer populärt, och många resenärer väljer dessutom att ta tåget under sin semesterresa. Mellan juni och augusti ökade tågresandet med Tåg i Bergslagen med 14 procent, jämfört med samma period i fjol.
– Det är verkligen positivt att allt fler resenärer upptäcker sommaren i Bergslagen, inte minst för klimatet. Dessutom ser vi också en generellt god punktlighet bland sommartågen, något som också bidrar till en förbättrad resenärsupplevelse, säger Martin Drakenberg, affärschef vid SJ.
Andelen resenärer som valde att använda Tåg i Bergslagens sommarkort ökade med tre procent, jämfört med fjolåret. Kortet ger resenären möjlighet att tågluffa obegränsat under tre sammanhängande dagar inom Bergslagen. Dalarnas län stod för den enskilt största ökningen.
– Efterfrågan på mer klimatsmarta resealternativ fortsätter att öka, vilket i sin tur bidrar till att allt fler ger sig ut för att tågluffa. Sommarkortet är dessutom vårt mest populära tågluffarkort, säger Martin Drakenberg.
SJ meddelar samtidigt att planeringen inför nästa sommar redan är i full gång.
– Nu blickar vi framåt och drar igång arbetet med att ta fram nästa års tågluffarkort. Vår ambition är tydlig. Utöver Tåg i Bergslagens ordinarie sommarkort vill vi dessutom erbjuda Bergslagsresenärerna ytterligare ett tågluffaralternativ, säger Martin Drakenberg.
FAKTA/Tågluffarkorten
Sommarkortet som erbjuds i samarbete med Tåg i Bergslagen och Regionerna Västmanland, Dalarna och Örebro, ger resenären möjlighet att under tre sammanhängande dagar resa obegränsat under kortets giltighetsperiod.
Resenären reser obegränsat via Tåg i Bergslagen, samt länsbussar och lokalbussar inom Dalarnas, Västmanlands och Örebro län. Kortet gäller inte på X-Trafiks eller SJ:s tåg. Utöver Sommarkortet erbjuder SJ sina resenärer Tågluffarkortet för ungdomar och studenter, samt Arctic Circle Pass.
FAKTA/Tåg i Bergslagen
Bolaget grundades år 2000, med trafikstart 17 juni 2001. Tåg i Bergslagen AB (TiB) ägs till lika delar av Region Örebro, Region Västmanland, Region Gävleborg och Region Dalarna. Avsikten med Tåg i Bergslagen är att knyta samman de fyra Bergslagslänen – Örebro, Västmanlands, Dalarnas och Gävleborgs län. Genom förbättrad samordning mellan tågen och länstrafikbolagens bussar har det blivit enklare att resa till och från orter i hela Bergslagen. Trafiken når också in i Region Östergötland där Motala och Mjölby angörs.
Trafiken bedrivs med följande linjer:
Mjölby – Hallsberg – Grängesberg – Ludvika – Borlänge – Falun – Storvik – Gävle
Laxå – Hallsberg – Fagersta – Avesta Krylbo – Storvik – Gävle
Ludvika – Fagersta – Västerås
Mora strand – Borlänge – Avesta – Sala – Uppsala
Järnvägsfordonen som används är 23 Regina-tåg, 5 X-14-fordon som hyrs av AB Transito som är ett fordonsbolag ägt av samltliga Svergies Landsting och Regioner utom Gotland som saknar spårtrafik (med undantag av två museijärnvägar).