23948sdkhjf

Bond till Volvo

27 september bjuder Volvo Museum in till galakväll för visning av succéfilmen Black Light – Den sista riktiga Bondfilmen.

Bakom projektet med den helsvenska Bond-filmen står två James Bond-fantaster från Småland som aldrig tidigare hade producerat film. Ganska fantastiskt bara det!

Filmen har blivit mycket större än vi någonsin hade kunnat föreställa oss. Nu ser vi fram emot en väldigt rolig kväll på Volvo Museum, säger Mats-Ola Pålsson, upphovsmakare och regissör.

I samband med Världens barn insamlingsvecka bjuder Volvo Museum in till galakväll med filmvisning den 27 september, där alla intäkter går direkt till Radiohjälpens insamling för Världens Barn. Filmen handlar om James Bond, men det är varken Sean Connery eller Pierce Brosnan som spelar den brittiske spionen, utan en svensk Landskrona-bo med skröpliga knän. Bakom det hyllade filmprojektet står Mats-Ola Pålsson och Lars Gahlin från Strömsnäsbruk, som berättar att det var en besvikelse som födde idén.

Varje år sedan 1987 hade barndomsvännerna träffats för att se och diskutera en Bond-film. Men efter filmvisningen 2011 var de frustrerade. Filmen för året, Quantum of Solace, liknande vilken actionfilm som helst. Borta var humorn och den klassiska gentlemanna-manéret. Trots avsaknad av budget och tidigare erfarenhet av filminspelning bestämde sig vännerna för att spela in en egen, riktig, Bondfilm i de småländska skogarna.

– Innan dess hade jag knappt spelat in mina barn på mobilen ens. Men vi lärde oss under tiden och till slut blev det riktigt bra långfilm. Ingen av de som är med har skådespelarbakgrunder, men flera är riktigt vassa. Vår James Bond är fantastisk, men har lite problem med knäna, så vi fick ha en stuntman för scener där han åkte vattenskidor eller klättrade i stegar, säger Mats-Ola Pålsson.

Sex år senare, i maj 2017, var det premiär i Folkets hus i Strömsnäsbruk för Black Light – Den sista riktiga Bondfilmen. Tanken var att den bara skulle visas fyra gånger för de som hade varit inblandade i projektet, men när Mats och Lars kom till premiären väntade över tusen personer. Efter 22 visningar i Strömsnäsbruk, en ort med drygt 2400 invånare, började de få förfrågningar från andra delar av Sverige. Nu har de visat filmen över hela landet i drygt två år och spelat in över 1,5 miljoner kronor.

Eftersom ambitionen aldrig har varit att tjäna pengar har intäkterna från biljettförsäljningen oavkortat gått till Världens Barn.Innan varje filmvisning håller upphovsmakarna ett föredrag där de berättar om projektet. Till Volvo Museum kommer också huvudrollsinnehavaren, Anders Cöster, från Landskrona och Bond-bilen, passande nog en Volvo P1800.

– Vi tänkte göra något lite extra hos Volvo. Det blir ju galakväll med smoking och balklänningar och vi tänkte göra något speciellt av föredraget innan filmvisningen. Tydligen är hälften av biljetterna redan sålda. Det kommer att bli en otroligt rolig kväll, säger Lars Gahlin.

Fotnot. Biljett till kvällen kostar 100 kronor, vilket oavkortat går till Världens Barn.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.156