Cykel på pendeltåget
Sedan 28 oktober påbörjar Östgötatrafiken ett försök där alla östgötar, att i mån av plats, kan ta med cykeln på Östgötapendeln alla tider på dygnet. Möjligheterna kräver dock ett stort ansvar från de kunder som tar med cykeln för att säkerhets- och punktlighetsproblem ska undvikas.
– Vi vet att vissa avgångar är fullsatta i rusningstrafik, men på några delsträckor är det även under rusningstrafiken en lägre beläggning. Vi vill därför nu pröva att tillåta cykel alla tider på dygnet, säger Mattias Näsström, trafikoperativ chef på Östgötatrafiken.
I andra länder med betydligt fler resenärer, som exempelvis i Tyskland, har det sedan länge varit möjligt att ta med sig sin cykel på lokaltågen. Hur det går i Östergötland återstår att se.
Fotnot. Brasklappen är alltså att de cykelburna resenärerna måste sköta sig, annars avbryts tillståndet för cyklar på Östgötapendeln. Som de flesta vet härstammar uttrycket "brasklapp" från Linköpings biskop Brask som enligt legenden räddade sig undan döden i Stockholms blodbad genom att plocka fram en lapp under sitt sigill där det stod "härtill är jag nödd och tvungen" på halvmodern svenska. Alltså att biskopen inte frivilligt ställt sig bakom det nesliga avsättandet och bestraffningen av ärkebiskop Gustaf Trolle på Stäket vars slott revs. Sant eller inte, Brask kom undan och lappen lever sitt liv än i dag. I fallet med Östgötapendeln innebär den att trafikledningen kan stoppa cyklarna om trafikanterna inte sköter sig tillräckligt bra.