23948sdkhjf

Hur mår jämställdheten i branschen?

Vad betyder Internationella kvinnodagen för kollektivtrafikbranschen? Branschen dras med ett antal problem som man behöver få bukt med, till exempel hur branschen kan bli mer attraktiv för kvinnor, eller att stävja upplevd otrygghet när man reser.

Idag är det Internationella kvinnodagen, men hur ser det egentligen ut med jämställdheten i kollektivtrafikbranschen? Enligt Transportföretagens rapport Tempen på bussbranschen 2023 utgör kvinnor endast 11 procent av alla anställda inom branschen. Och av busstekniker är endast tre procent kvinnor. Samtidigt reser fler kvinnor än män kollektivt, enligt Svensk Kollektivtrafiks rapport Kollektivtrafikbarometern från 2023. 52 procent av kvinnorna reser kollektivt en gång i månaden, att jämföra med 44 procent av männen. En annan rapport från KTH, Stationsmiljön, brott och resenärers trygghet, visar också kvinnor är otrygga än män i kollektivtrafiken. 

Problemen är alltså flera. Kollektivtrafikbranschen lockar färre kvinnor, men fler kvinnor reser kollektivt. Samtidigt känner sig kvinnor mer otrygga när de reser. Vilka initiativ har tagits hittills för att komma tillrätta med detta? 

Idag låser vi upp ett antal intervjuer med framträdande kvinnor i branschen, in och läs.   

2019 började Annie Brunsten som bussförare, idag är hon affärschef på Ellös Buss.

”Jag har alltid varit mig själv. Man ska följa det man vill och tror på, och det har jag gjort” berättar Annie Brunsten för RT-Forum om att kliva in i branschen.

Från bussförare till affärschef: ”Jag känner mig hemma”

Maria Nyman, trafikdirektör Skånetrafiken, hann knappt bli varm i kläderna innan pandemin drabbade världen. Med sin bakgrund i flygindustrin kunde hon ändå navigera tryggt genom osäkra tider.

Uppdrag: Få tillbaka resenärerna

Anna Westerberg, vd Volvo Bussar, utsågs förra året till den mäktigaste kvinnan inom fordonsindustrin. Det stod klart när Motorbranschen, MRF och Wayke tillkännagav sin årliga lista under festliga omständigheter en torsdagskväll i augusti.

Hon är mäktigast i fordonsbranschen

Ljudteknikern Sanna Nordlander på Keolis tog klivet över till bussbranschen för snart sex år sedan. 

”För att köra runt alla högtalare och lampor till konserter köpte vi in en lastbil. Vi var också granne med en bussdepå så av ren nyfikenhet började jag mecka med bussar och tog busskörkort” berättar Sanna Nordlander.

Från basgång till bussavgång

Förra året vann Tobbes Resor Guldbussen och i år firar bolaget 35 år med Erica Kåll i ledningen. 

”Det har varit en otrolig utmaning. Jag hade aldrig trott att jag skulle driva företaget, men i och med att min man blev sjuk kastades jag in i det här. Jag lovade att jag skulle driva det i hans anda, och det har varit utmanande, speciellt med finanskrisen och pandemin” säger Erica Kåll som klev in i bolaget för 12 år sedan.

Tobbes Resor: ”Holland och Norge fullbokat”

Nischade bussresor växer, det menar Christina Bromander som basar över Stena Lines två linjer mellan Sverige – Danmark. Christina Bromander har lång erfarenhet från besöksnäringen, framför allt inom hotellbranschen. På Nordic Choice Hotels, där hon jobbade i tio år, var hon bland annat med och startade Clarion Hotel Post och blev sedermera hotellchef.

”Bussgrupperna har en enorm styrka”

RT-Forum tog tempen på två deltagare under Bussförar-SM i september förra året. Under dagen följde tidningen B-O Åhrström från Byberg & Nordin, som kom att vinna tävlingen, och Sofia Tholén från Nobina.

VIDEO: Deltagarna om Bussförar-SM

I början av sommaren guidade Nicole Beasley, enhetschef på VR Sverige i Råsta, RT Forum runt på depån. Nicole Beasley har varit på Råstadepån i snart två år, och har innan dess jobbat på depåerna i bland annat Lunda och i Täby.

REPORTAGE: Full fart på Råstadepån

Från ett par skolskjutsar till fullblodat bussbolag – nu kör Håbo Buss vidare in i framtiden.

”Vi älskar det här företaget. Ingen av oss tre syskon trodde väl att vi ville det här. Men efter gymnasiet, när vuxenlivet knackade på, då föll det sig så naturligt” berättar Frida Mattson.

Familjekänslan viktig även när bolaget växer

Det är mycket som pågår i det uppländska landskapet där Högbergs Buss verkat sedan slutet av 1970-talet. Förra året pratade RT-forum med Jennie Högberg, som både äger och driver Högbergs Buss tillsammans med sin bror Henrik Högberg.

Buss på Uppland – Högbergs Buss storsatsar lokalt

2023 var ett mycket bättre år än tidigare, det konstaterar SJ:s vd Monica Lingegård när RT-Forum träffar henne på Järnvägsdagen.

”Jag tycker att det är väldigt roligt att jobba med något som betyder så mycket för så många människor. Ibland är det naturligtvis utmanande, men det är en ära att få serva folket så som SJ gör. Det finns enorm stolthet i den här firman” säger Monica Lingegård.

”Det är ett orimligt ansvar för SJ att ta”

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.095