Regeringen säljer Bilprovningen för miljardbelopp
På en pressträff på fredagen uppgav finansminister Elisabeth Svantesson (M) att regeringen säljer det statliga bolaget Bilprovningen med tillhörande dotterbolaget Svensk Maskinprovning AB, SMP.
– Vi tar nu sista steget i omregleringen av fordonsbesiktningsmarknaden och avyttrar statens ägande i Bilprovningen. Den här affären är i linje med en effektiv och värdeskapande bolagsförvaltning, säger hon.
Köparen är det tyska besiktnings- och certifieringsbolaget TÜV Rheinland och priset är 1,2 miljarder kronor.
– Vår samlade bedömning är att bolaget med nya ägare har stora möjligheter att fortsätta utvecklas positivt, säger finansministern.
TÜV Rheinland förvärvar 100 procent av aktierna i Bilprovningen och affären väntas, efter prövning enligt lagen om granskning av utländska direktinvesteringar, ske nästa månad.
Bolaget har 22 000 anställda i över 50 länder och man har 150 års erfarenhet av besiktning, provning och certifiering.
– Förvärvet av Bilprovningen är en viktig milstolpe i vår globala tillväxtstrategi. För första gången kommer vi att kunna erbjuda fordonsbesiktning, som är en av våra kärnverksamheter, i Skandinavien, säger TÜV Rheinlands vd Michael Fübi i ett pressmeddelande.
– Tillsammans med Bilprovningen ser vi fram emot att fortsätta ge våra kunder i Sverige utmärkt service och med våra fordonsbesiktningar bidra till trafiksäkerheten i Sverige.
På Bilprovningen och SMP ser man försäljningen som en såväl historisk som spännande händelse.
– Vi ser många fördelar med att få bli del av en internationell koncern med gedigen erfarenhet och kunskap, och som också delar vårt fokus på kvalitet och hållbarhet. Vi ser fram emot att utvecklas tillsammans, säger Bilprovningens vd Niklas Stragne.
Omregleringen av svenska fordonsbesiktningsmarknaden
Den 1 juli 2010 omreglerades den svenska marknaden för fordonsbesiktning. För att kunna verka på fullt marknadsmässiga villkor på en omreglerad marknad för fordonsbesiktning minskades statens ägande i Bilprovningen under 2012 och 2013, då bolagisering och försäljning av cirka 60 procent av besiktningsstationerna genomfördes. Staten kvarstod därefter som ensam ägare till bolaget.
Bilprovningen agerar på marknadsmässiga villkor och hade i oktober 2024 en marknadsandel om närmare 25%. Bilprovningen har inte något av riksdagen beslutat samhällsuppdrag.
Regeringen