Busstorget fyller tio år – firar med besöksrekord
Uppsala. Vi skriver den 10 april och med det är det återigen dags för Busstorget, Sveriges Bussföretags årliga mässa för turistbussbranschen som arrangeras tillsammans med fordonstillverkarna.
I år hålls mässan på IFU Arena och Arenahotellet i Uppsala och på plats är 265 besökare från ett sextiotal bussföretag.
– Det är besöksrekord i år, säger Oscar Sundås, branschutvecklare på Sveriges Bussföretag och projektledare för mässan.
Tema för årets mässa är idrottsrörelsen, en rörelse som alltid varit en stor och viktig kundgrupp för många bussföretag.
– Idrottsrörelsen med 18 000 föreningar har i många år varit en av den svenska bussbranschens största kunder och samarbetspartners, säger Anna Grönlund, branschef Sveriges Bussföretag under sitt inledande anförande.
Västanhede är ett företag som i många år haft olika samarbeten med idrotter i Sverige, och på plats är Carl-Henrik Söderlind som är affärsutvecklare.
– Tidigare har man som bussbolag hämtat och kört från A till B. Men nu när vi bygger de här större avtalen bygger vi också in hållbarheten, där miljön och ekonomin är viktig.
– I avtalen reglerar vi även att man ska vara bältad. De yngre ungdomslagen är duktigare på att använda bälten. A-lagen tycker att de borde kunna sova tvärs över sätena i en dubbeldäckare, fortsätter Carl-Henrik.
Mot bakgrund av den svåra bussolyckan som innebandylaget IBK Lund var med om tidigare i år har branschen bwhövt sätta ett annat fokus på hur säkerheten på vägen kan öka. I samband med Busstorget presenterar därför Sveriges Bussföretag och Riksidrottsförbundet ett samarbete som mynnat ut i checklistor med enkla och bra tips till idrottsrörelsen för att boka och resa med buss.

Stockholm är ett exempel där bussparkeringarna försvinner en efter en. Tyvärr är det så lite överallt i Europa.
Målet med checklistorna är att bidra till ett tryggare resande. Den första checklistan handlar om när man som idrottslag eller idrottsförening bokar buss och man till exempel kan ställa krav på säkerhet.
Den andra checklistan handlar om själva bussresan och tar bland annat upp bältesanvändning och det gemensamma ansvaret hos alla vuxna som är med.
Under mässans två dagar minglar representanter från ett sextiotal bussbolag och researrangörer. En av dem som RT-Forum träffar i vimlet är Per Broström, vd för Delfinbuss, med dotter Matilda som jobbar med försäljning inom bolaget sedan 12 år tillbaka.
– Det är väldigt kul, pappa introducerar mig för många i branschen. Jag älskar kunderna! Buss är kanske inte mitt största intresse, men kontakterna med kunderna är så roliga och att få göra dem glada.
Vilka är de största utmaningarna för branschen just nu?
– Donald Trump är den största utmaningen. Det är ingen som vågar vara långsiktig och boka en resa. Ingen vet ju något och du blir försiktig. Du vågar inte göra den där superfesten i höst. Vi har märkt av det i bokningsläget, men vi har fortfarande mycket förfrågningar, säger Per.
– Det tar tid för folk att bestämma säg, fyller Matilda i. Vi kan ha schyssta avbokningsregler men det är svårt för oss att hjälpa mer.
Per avslöjar att de har tre bussar på ingång till hösten, två Mercedes Tourismo och en dubbeldäcakre från Setra.
– Om allt går som det ska får vi dem i höst. Normalt sett ligger de i leverans mot slutet av 2026, säger Per.
– Vi specade dem för en månad sedan. Det var min första tjänsteresa, säger Matilda.
– Jag är jätteglad, jag har inte förstått vilken detaljnivå det är. Men nu har jag beställt min första buss.
Jan-Åke Karlsson driver resebyrån Nord Syd Resor som bland annat arrangerar resor med buss.
Hur upplever du Busstorget i år?
– Det är inspirerande att lyssna på föredrag. Jag har ett öppet sinne, träffar gamla och nya kollegor här.
För researrangörsbranschen är bristen på guider skriande, menar Jan-Åke.
– Att hitta bra reseledare som jobbar deltid är väldigt svårt. Det är inte lätt att hitta de som kan hantera en grupp, det ska till ganska mycket mer än att bara guida.
En annan utmaning är tillgänglighet på parkeringar för buss, både i Sverige och i Europa.
– Stockholm är ett exempel där bussparkeringarna försvinner en efter en. Tyvärr är det så lite överallt i Europa. Och finns det parkering så tar de bra betalt också. Om man bara stannar över natten på ett hotell så väljer man ett där det finns parkering.
Efter en fullspäckad seminariedag samlas branschen för en gemensam middag.
Busstorget arrangeras gemensamt av fordonstillverkarna Daimler, MAN/Neoplan, Scania och Volvo tillsammans med Sveriges Bussföretag.
Artikeln är en del av vårt tema om Reportage.