Allt fler jobbpendlar
Fler än någonsin pendlar till jobbet och Skåne är den region i Sverige där pendlingen ökat mest. Det visar en rapport som SKL och Arena för Tillväxt tagit fram.
Att Skåne är den region i Sverige där pendlingen ökat mest förklaras bland annat att med att fler har fått ett arbete, att investeringar gjorts i kollektivtrafiken, Öresundsbron och närheten till Danmark samt att det skett ”en mental regionförstoring” i Skåne. Många kommuner i Skåne anses vara attraktiva som boendekommuner och befolkningen har ökat i flertalet Skånekommuner.
– Ökningen beror på en kombination av faktorer. Det har skett en ”mental regionförstoring”. Människor rör sig över geografiskt större ytor och pendlingsavstånd. Avstånd som tidigare var otänkbara för många människor är normala idag. Höga boendepriser i storstäderna har lockat allt fler att flytta ut till billigare boenden i de yttre kranskommunerna och pendla in till staden. Dessutom har förbättringar i infrastrukturen och kommunikationer ökat möjligheterna för pendling, säger Jan Torége , utredare på Sveriges Kommuner och Landsting.
På nationell nivå har ökningstakten dämpats något under 2000-talet. Två tredjedelar av ökningen skedde mellan åren 1993 och 1999. Detta trots att allt fler kommuner och regioner under 2000-talet strategiskt arbetat för att pendlingen ska öka, något som inte alls var lika vanligt på 1990-talet.
– Det är möjligt att en del av den ökning vi tidigare sett berott på effekter som är svåra att återupprepa med samma kraft, till exempel den ”mentala regionförstoringen”, säger Jan Torége.
Rapporten Pendlare utan gränser? tittar bland annat på hur pendlingen har förändrats över tiden och hur det påverkar ekonomisk, social och ekologisk hållbarhet. Rapporten innehåller även specialbearbetad statistik på kommunnivå över hur pendlingen utvecklats.