23948sdkhjf

Skånetrafiken ökar - igen

Skånetrafiken ökar för tionde året i rad, för 2008 ökade antalet resor med 5,4 procent jämfört med 2007. Ökningstakten för tågen har dock vikit.
Resandestatistiken för 2008 visar att det genomfördes 128,5 miljoner resor inom Skånetrafiken vilket är 5,4 procent mer än förra året. Detta innebär en ökning för tionde året i rad. Största enskilda ökningen står tågresorna i Skåne för med 9,7 procent.

- Det är mycket glädjande siffror för skånsk kollektivtrafik och för Skånetrafiken. För tionde året i rad ökar vi och det gör ju att vi under vår tioåriga historia hela tiden har haft resandeökningar från år till år. Det ökande resandet gynnar hela regionens utveckling vilket är positivt. Vi står dock inför en rad utmaningar i framtiden. Dels måste vi se till att kapaciteten följer den stora resandeökningen, men även framkomlighet för våra bussar och trängsel på spåren måste förbättras, säger Göran Lundblad , trafikchef på Skånetrafiken.

Tåg
Sammanlagt ökade tågresandet i både Skåne och resandet över Bron med 9,6 procent och uppgick till 36 miljoner resor. I Skåne ökade tågresandet (Pågatåg och Öresundståg) med 9,7 procent, vilket är en minskning mot förra året då ökningen var 10,5 procent. Över Bron ökade resorna med 9,2 procent till 10 miljoner resor, att jämföra förra året då ökningen var hela 26 procent. Värt att notera är att ökningen över Bron nu är mindre än ökningen i Skåne.

- Trenden för tågtrafiken över Bron har under 2008 mattats av rejält men vi har ju fortfarande en stor ökning, säger Göran Lundblad. Vi arbetar kontinuerligt med att förbättra tågtrafiken över Bron och har från och med januari 2009 satt in trippelkopplade tåg på en del avgångar från Malmö på morgonen och från Köpenhamn under eftermiddagen.

Stadsbuss
Samtliga tio skånska städer med stadsbusstrafik visar plussiffror i 2008 års resandestatistik, utom Trelleborg stadsbuss som backar. Anledningen till minskningen under 2008 är att 2007 kördes det extra många turer på grund av att Köpingeskolan stängdes och eleverna fick bussas till alternativa lokaler. 2008 är siffrorna nere på en mer normal nivå för Trelleborgs stadsbusstrafik. Totalt ökade stadsbusstrafiken med 4,2 procent till 60 miljoner resor. Mest ökar stadsbusstrafiken i Ystad med 6,1 procent följt av Malmö med 5,5 procent.

Regionbuss
Antalet resor med regionbuss ökade med 3,7 procent och uppgick till 31 miljoner resor. Mest ökade resorna med regionbuss i västra Skåne där ökningen är 6,1 procent. Flest resor inom regionbussområdet har Pendeln, ett samlingsnamn för de linjer som går i populära pendlingsstråk med bra turtäthet, där var ökningen 5,6 procent.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094