23948sdkhjf

Färre barn trafikdödade

Inget barn omkom på kommunala vägar förra året. En glädjande förbättring jämfört med 2007 då fyra barn dog på kommunens vägar visar färsk statistik från Vägverket.
Förra året omkom 84 personer på det väg- och gatunät som kommunerna ansvarar för. Det är en minskning jämfört med 2007 då 98 personer omkom på det kommunala vägnätet. De senaste åren har färre än fem barn per år dött i trafikolyckor. Förra året dog inget barn på de kommunala vägarna. Jämfört med åren 1957 och 1958, då 109 respektive 89 barn dog i den svenska trafiken har dödsolyckorna för barn nått mycket låga nivåer.

– Barnens trafiksäkerhet har successivt förbättrats under många år, men att inget barn under 15 år omkom på de kommunala vägarna förra året är exceptionellt, säger Gunilla Glasare , avdelningschef på Sveriges Kommuner och Landsting.

Den stora minskningen av dödsoffer bland barn beror på många faktorer. De viktigaste åtgärderna är ombyggnader som dämpar biltrafikens hastigheter där bilister möter fotgängare och cyklister i trafiken. Det handlar också om skapandet av bättre trafikmiljöer för barn på väg till och från skolorna. Dessutom använder många barn cykelhjälm, men det beror också på att barn idag rör sig mindre i trafiken än förr.

Den mest drabbade trafikantgruppen är, liksom tidigare år, fotgängare. Förra året omkom 28 personer, jämfört med 31 personer föregående år. Liksom tidigare år dominerar pensionärerna statistiken. 16 av de omkomna var 65 år eller äldre. Ett svagt riskmedvetande kombinerat med sämre syn och hörsel och svagare kroppskonstitution gör de äldre extra utsatta som fotgängare i trafiken.

- I flertalet kommuner pågår arbeten med att bygga om riskabla miljöer. Det görs även satsningar på övergångsställen för att göra trafiken säkrare för de äldre i landets tätorter, säger Gunilla Glasare.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094