23948sdkhjf

Skrota länstrafikbolagen

En kommande utredning föreslår att dagens länstrafikbolag skrotas. Deras funktion ska läggas i en ny myndighet och all lönsam kollektivtrafik ska skötas av privata trafikbolag.
Ulf Lundin , generaldirektör för Rikstrafik, har på regeringens uppdrag tagit fram utredningen med namnet ”Modell för ett öppnare marknadstillträde med resenären i fokus”. I dag, den 19 februari, genomförs ett seminarium i Stockholm där hans utredning presenteras.

I korthet går förslaget ut på att avreglera kollektivtrafiken och släppa marknadskrafterna fria där det finns lönsam trafik. Endast trafik som inte kan generera lönsamhet ska skattefinansieras.

För att detta stora förvandlingsnummer ska bli möjligt krävs en ny sammanhållen lag för kollektivtrafikområdet. Utredningen är därför inriktat på att visa hur en sådan lag bör se ut för att åstadkomma ett system som gynnar fri konkurrens samtidigt som resenärernas villkor förbättras.

Senast den 30 april 2009 ska Ulf Lundin ett delbetänkande om reglering och organisering av kollektivtrafiken. Ett slutbetänkande som behandlar stärkta passagerarrättigheter ska lämnas senast den 30 september 2009.

Läs mer om Ulf Lundins utredning i TRAFIKFORUM nr 2 som kommer ut i mitten av mars.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063