23948sdkhjf

SJ nobbar upphandling i väst

Nyss blev det klart att DB vill köra pendeltåg i Västsverige. Men SJ avstår från budgivningen, bolaget satsar på egen tågtrafik i väst i stället.
Fredag 20 februari är sista dagen att lämna anbud i den pågående Västtrafikupphandlingen. SJ avstår dock att lämna anbud och kommer i stället att utmana och konkurrera med den samhällsköpta trafiken i Väst på kommersiella grunder.

– SJ kommer att kunna erbjuda egen trafik i området byggt på snabbtågskonceptet motsvarande X 2000 med bland annat hög service, god komfort och Internet ombord. Trafiken startar 2011 och vi kommer att ansöka om tåglägen hos Banverket. Fram till den 11 december 2010 fortsätter vi att köra Västtrafiken som vanligt och göra vårt bästa för resenärerna, säger Jan Forsberg , SJ:s vd.

Analyser som SJ gjort i samband med anbudet visar att riskerna och osäkerheterna är alltför svårbedömda.

– Vår bedömning är att lönsamheten över tid är ringa och att utrymmet därmed är litet för att bibehålla hög service och kvalitet. Vi satsar i stället på tågtrafik i egen regi där vi i samråd med Västtrafik öppnar nya möjligheter för dem som bor i regionen att åka med SJ, säger Jan Forsberg.

Berörd personal kommer enligt Lagen om anställningsskydd att erbjudas arbete hos den nya operatör som tar över trafiken. SJ kommer att verka för att övergången sker på bästa sätt för alla.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079