23948sdkhjf

Bussarna miljövänligare

Torsdagen den 5 mars kom den senaste statistiken från Bussbranschens Riksförbund, BR. Den visar bland annat att bussarna blir allt mer miljövänliga.
I medeltal kör varje svensk buss nästan 1,5 varv runt jorden per år. De svenska bussarna blir allt mer miljövänliga, trafiksäkra, handikappanpassade och är involverade i få olyckor. Detta och mycket mer aktuell fakta finns att läsa i rapporten ”Statistik om bussbranschen 2009” som Svenska Bussbranschens Riksförbund (BR) publicerar idag. Rapporten ger en bild av hur den svenska bussbranschen ser ut med avseende på bussar, bussföretag, bussförare, busstrafik och bussresenärer. Även aktuella siffror om trafiksäkerhet och miljö finns med i rapporten.

I de svenska bussarna dominerar kvinnor och ungdomar, som främst nyttjar bussen för att ta sig till och från arbete och skola. Sett till antalet resor som faktiskt görs med kollektivtrafik står bussen för över 50 procent. Under perioden 1998 till 2007 har busstrafiken ökat antalet resta personkilometer med nästan 60 procent, till 6 097 miljoner personkilometer. Svenska bussföretag sysselsätter drygt 22 000 personer, till största delen bussförare. Den svenska bussförarkåren består till 85 procent av män och mer än 30 procent av förarna är 55 år eller äldre.

I den upphandlade kollektivtrafiken var i fjol över 40 procent av alla bussar utrustade med bälten, drygt 27 procent hade alkolås och 72 procent hade rullstolplatser. Under perioden 1998 till 2007 har bussar med alternativa drivmedel, biogas och etanol, mer än fördubblats. Ungefär 15 procent av bussarna i den upphandlade trafiken drevs i fjol med förnyelsebara bränslen. Diesel är fortfarande det dominerande bränslet. Den svenska bussflottan blir allt mer miljövänlig och släpper ut allt mindre skadliga ämnen.

– Vi som branschorganisation får så gott som dagligen frågor från media, myndigheter och en intresserad allmänhet om hur den svenska buss–branschen ser ut. Just nu är bussbranschen extra intressant för många tack vare ett miljöfokus i samhället i stort, den pågående utredningen om en ny kollektivtrafiklagstiftning, branschens samlade initiativ för att fördubbla kollektivtrafikens marknadsandel och att bussbranschen är en bransch som erbjuder nya arbetstillfällen mitt i lågkonjunkturen. Vi har i rapporten samlat nyckelfakta om branschen så att vi på ett enkelt sätt kan ge svar på många av de frågor som vi får och samtidigt ge en god överblick över hur den svenska bussbranschen faktiskt ser ut. Vi reviderar och utvecklar statistiken årligen och publicera dessemellan nya rapporter, säger Anna Grönlund , förbundsdirektör på BR.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094