23948sdkhjf

Skåneförare certifierade

Sedan några veckor tillbaka är merparten av Skånetrafikens alla förare av stads- och regionbuss certifierade. Dessa har en tydlig bricka med namn och bild på bröstet.
Under en längre period har alla Skånetrafikens förare genomgått en förarcertifiering som enklast kan beskrivas som en fortbildning inom bussföraryrket. Certifieringen omfattar tre ämnesområden; service och bemötande, övergripande kunskapsfrågor och lokalspecifika frågor om biljettsystem och taxor. I Skåne utförs även ett praktiskt prov.

– Det känns bra att vi på Skånetrafiken tillsammans med våra entreprenörer har kommit så långt med certifieringen. Det är också ett led i att höja statusen på yrket bussförare. För att få köra buss måste man först inneha bussförarkort som visar att man får köra buss, med certifieringen visar vi även att våra förare verkligen kan köra buss. Vidare skapar certifieringen en trygghet och säkerhet för våra resenärer, säger Göran Lundblad , trafikchef på Skånetrafiken.

Än dröjer det ett litet tag till samtliga förare inom Skånetrafiken har fått sin certifiering och det gör att man som resenär även de närmaste månaderna kan stöta på en och annan förare som bara har en bricka med namn och foto på bröstet.

– Även att alla förare har namnbrickorna är en nyhet som kommer att ha en positiv effekt. Kunderna får en mer personlig kontakt med föraren när man ser vad han eller hon heter, och i förlängningen ska man även då kunna se varje gång man går ombord på bussen att förarna är certifierade, säger Göran Lundblad.

Certifieringen är ett EU direktiv som innebär att innan 2010 ska alla EU-länder ha certifierade bussförare. Certifieringen har kommit till för att höja kvaliteten inom kollektivtrafiken. Certifieringen gäller i fem år och måste sedan förnyas.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.071