23948sdkhjf

Ny taxibil i London

Londons klassiska taxibilar får konkurrens av Vito från Mercedes-Benz, den tyska biltillverkaren var ensam om att klara de tuffa kraven som gäller för taxibilar i London.
I dag finns drygt 120 Vito som rullar som taxibilar på Londons gator. Men snart blir det många fler – ytterligare 500 kommer att tas i drift under 2009. Därmed kommer en ny bilprofil att börja märkas bland Londons klassiska taxibilar av märket TX4. Att Vito nu lyckats bryta sig in på en erkänt konservativ marknad beror på att bilen möter alla tuffa krav som gäller för taxiverksamhet i den brittiska huvudstaden. Samtidigt utlovar Mercedes-Benz att bilen erbjuder god totalekonomi.

Hittills har endast den klassiska londontaxin TX4 klarat de uppställda kraven som gäller för taxitrafik – bland annat ska bilen klara en ofattbart snäv vändradie om endast 763 centimeter för att kunna vända på en vanlig gata i staden. Gatans parallella husväggar är inte mer än 853,3 centimeter ifrån varandra. Vito klarar skivan genom att låta bakhjulen svänga med och därmed har ännu en bil kunnat ge TX4 en match. Precis som den klassiska londontaxin ger Vito intrycket av att vara rymlig inuti och kompakt utanpå. Det går också relativt enkelt att ta ombord en rullstol.

Uppstickartaxin i London rullar sedan länge som taxibil också i Sverige. Men här råder ingenstans så hårda och långt specialiserade krav som är fallet i London varför Mercedes-Benz kommer att använda framgångarna i den brittiska huvudstaden i sin marknadsföring. Det finns totalt omkring 21 000 taxibilar av den klassiska modellen i London vilket borgar för att gatubilden fortfarande under lång tid kommer att vara sig lik. Men uppstickarna blir fler med tiden, enligt Mercedes-Benz.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079