23948sdkhjf

MP: Nollvisionen skrotas

Regeringen sänker målsättning i att minska antalet döda i trafiken. Det framgår av propositionen om förändringar av de transportpolitiska målen enligt Miljöpartiet.
Miljöpartiets trafikpolitiska talesperson Karin Svensson Smith är kritisk till de sänkta ambitionerna på trafiksäkerhetsområdet.

- Det finns många effektiva och billiga sätt att minska antalet döda i trafiken, bland annat genom sänkta hastigheter på vägarna och att fler åker kollektivt istället för med bil. Regeringen gör tvärtom, höjer hastighetsgränserna och satsar mer på nya vägar istället för på kollektivtrafiken, säger Karin Svensson Smith .

- Regeringen sviker alla som vill att Sverige ska gå före i klimatarbetet genom att slopa SIKA:s (Statens Institut för Kommunikationsanalys) förslag om att tillgänglighet ska tillgodoses med minsta möjliga trafikarbete. Att minska behovet av transporter genom klimatsmart samhällsplanering är det absolut mest effektiva sättet att minska transporternas klimatpåverkan, säger Karin Svensson Smith.

Den förra regeringen och dess samarbetspartier la fram etappmålet om maximalt 270 döda i trafiken till år 2007. Målet nåddes inte och regeringen föreslår nu att etappmålet ska ändras till att antalet trafikdödade halveras från 2007 till 2020, vilket innebär cirka 220 omkomna i trafiken.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094