23948sdkhjf

Back för turistbussen

Bussen tappar marknadsandelar av svenskarnas turistresande, den dystra statistiken presenterades av BR på TUR 2009 i Göteborg. Men det fins ljus i tunneln - expressbussarna ökar.
Nya siffror som Bussbranschens Riksförbund, BR, har tagit fram visar att resandet med charterbussen minskar, speciellt för resor utomlands och för kortare resor med en till två övernattningar inom Sverige.

Däremot ökade resandet med expressbussen under fjolåret. Affärs- och arbetsresor med buss visar också en positiv trend. Svenskarna gjorde drygt 4 miljoner turistresor med buss under 2008. Det kan jämföras med 2,5 miljoner charterresor med flyg under samma år.

Marknadsandelen för charterbussen minskade till 2,4 procent 2008 från 2,9 procent 2007. När det gäller turistresandet med expressbuss syns en svagt uppåtgående trend. Bussens totala marknadsandel av svenskarnas turistresande har minskat från 5,6 procent 2007 till 5,2 procent i fjol. Med undantag för 2007 har trenden varit vikande de senaste tio åren. Detta och mer aktuell fakta och statistik finns att läsa i rapporten ”Bussturismen 2009 – tid för hållbar omställning” som BR idag presenterar på TUR-mässan.

I Sverige är det Stockholms stad, Göteborg och Dalarna som är de mest populära resmålen för charterbussen. Expressbussresenärerna väljer att resa till Stockholm, Göteborg och Skåne.

Största utlandsdestinationer för charterbussen mätt i antalet resor är Tyskland, följt av Danmark och Norge. Under fjolåret har antalet bussresor till Norge och Finland ökat svagt. Resandet till Tyskland med charterbuss var i fjol lika stort som resandet till Stockholm.

– Att resa med buss är bekvämt och socialt samtidigt som man gör en insats för både miljön och trafiksäkerheten. Bussen är också ett flexibelt ressätt som tar dig från dörr till dörr. Trots vikande marknadsandelar hoppas vi att det är fler som upptäcker fördelarna att resa med buss, säger Tommie Vesterlund som presenterade siffrorna under ett seminarium på TUR-mässan i Göteborg.

Bussen är det mest miljöanpassade färdmedlet på våra vägar. När det gäller klimatpåverkan genom koldioxidutsläpp är bussen 10 gånger bättre än bilen per personkilometer. Vid internationella resor är bussen på många sträckor det mest miljöanpassade färdsättet.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093