Skadestånd till bussförare
En kvinnlig busschaufför som utsatts för sexuella trakasserier får 95 000 kronor efter förlikning. Bussbolaget hon jobbat för betalar men förnekar brott mot jämställdhetslagen.
Kvinnan arbetade som chaufför i Göteborg åt ett större bussbolag. Hon påtalade vid flera tillfällen för sin chef att en kollega utsatte henne för sexuella trakasserier. Arbetsgivaren gjorde ingenting för att stoppa trakasserierna. I stället blev kvinnan avstängd från ytterligare körningar och hennes visstidsanställning avslutades i förtid.
I ett samtal som kvinnan spelade in på sin mobiltelefon uppgav hennes chef att påståendena om sexuella trakasserier var en orsak till att hon inte längre var önskvärd. Kvinnan anmälde arbetsgivaren till JämO. Den första januari i år övertogs ärendet av Diskrimineringsombudsmannen.
Enligt DO:s bedömning levde arbetsgivaren inte upp till lagens krav på att utreda uppgifter om sexuella trakasserier. Genom att stänga av kvinnan från körningar och avsluta hennes vikariat i förtid för att hon påtalat trakasserierna, utsatte arbetsgivaren henne dessutom för repressalier.
DO fattade beslut om att stämma arbetsgivaren i Arbetsdomstolen för brott mot jämställdhetslagen, men erbjöd först bussbolaget att ingå förlikning. Parterna har nu träffat en överenskommelse som innebär att kvinnan får 95000 kronor. Uppgörelsen innebär dock inte att arbetsgivaren erkänner sig skyldig till brott mot jämställdhetslagen.