23948sdkhjf

Trafikdöden ska stoppas i Europa

40 000 personer dör i trafikolyckor varje år i Europa. 10 000 av dessa olyckor är relaterade till alkohol. Nu satsar EU-kommissionen på ett nytt trafiksäkerhetsprogram.
På onsdagen anordnade EU-kommissionen en konferens i Bryssel i samband med arbetet för att ta fram ett nytt europeiskt trafiksäkerhetsprogram.
- Mer kunskap, erfarenhetsutbyte och goda exempel att lära av behövs för att komma tillrätta med de höga dödstalen på Europas vägar, sa Leif Zetterberg, statssekreterare för infrastruktur vid Näringsdepartementet, i ett tal under konferensen. I dag dör drygt 40 000 personer på europeiska vägar och i 10 000 av dessa fall är det alkoholrelaterat.

- Sverige etablerar nu Vision Zero Academy och inbjuder alla att aktivt deltaga i arbetet i syfte att öka kunskapen, ta del av forskningsresultat och sprida kunskap om hur utveckling och införande av nya innovativa trafiksäkerhetslösningar kan göras effektivare, sa Leif Zetterberg och inbjöd kommissionen att aktivt följa detta arbete. Ambitionen i en kommande strategi för europeisk trafiksäkerhet bör vara att kunna halvera antalet döda till 2020. Detta kan jämföras med det svenska målet om högst 220 dödsfall fram till 2020, sa Leif Zetterberg och tillade:
- I en kommande europeisk trafiksäkerhetsstrategi är det angeläget att pröva möjligheten att införa alkolås som standard för att komma tillrätta med alla olyckor som är orsakade av bruk av alkohol. Inom yrkestrafik och offentligt upphandlade transporter kan vi i Sverige redan se en stor användning av alkolås som stöd för ett aktivt trafiksäkerhetsarbete.

I samband med konferensen i dag utdelades utmärkelsen Exellence in Road Safety Awards 2009 till Linköping i kategorin städer och regioner. Utmärkelsen är ett europeiskt trafiksäkerhetspris som uppmuntrar initiativ som stimulerar företag och ideella organisationer att aktivt arbeta med trafiksäkerhetsfrämjande arbete.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062