23948sdkhjf

Regeringen utreder restaurangmoms

I en debattartikel skriver finansminister Anders Borg (M) och näringsminister Maud Olofsson (C) att momsen på bland annat restaurangtjänster bör utredas.
Här nedan är hela debattexten, som publicerades 16 december:

”Nu vill vi uppfylla vallöftet om sänkt moms för tjänster

Oron till följd av de offentligfinansiella problemen i Europa har tilltagit. Det handlar om allvarliga risker som kan komma att störa utvecklingen under lång tid.

Utsikterna för svensk ekonomi är i dag gynnsamma, trots den värsta ekonomiska krisen sedan depressionen. Överskotten vi byggde upp före krisen har möjliggjort en expansiv ekonomisk politik för att stimulera efterfrågan och sysselsättningen. Dessutom har vi kunnat genomföra reformer som har förbättrat den svenska ekonomins funktionssätt. Samtidigt har vi bland de starkaste offentliga finanserna i EU.

Till skillnad från 1990-talskrisen, då arbetslösheten och utanförskapet fastnade på höga nivåer under lång tid, ser den kris vi nu har gått igenom ut att få mer begränsade effekter. Sysselsättningen har ökat med omkring 100 000 personer under det senaste året. Arbetslösheten beräknas inom några år komma tillbaka till nivån före krisen. Vi ser också hur svensk företagsamhet växer. Hittills i år har nyföretagandet ökat med 16,9 procent jämfört med samma period föregående år.

Efter tidigare kriser har utanförskapet vuxit och etablerat sig på allt högre nivåer. Nu ser vi motsatt utveckling. Antalet personer försörjda med offentliga ersättningar omräknade till helår väntas minska med ytterligare 250 000 mellan 2010 och 2014, utöver minskningen på 150 000 sedan 2006.

Denna utveckling är ett styrkebesked för svensk ekonomi och visar att arbetsmarknadens funktionssätt har förbättrats inom ramen för den svenska modellen. Till grund för detta ligger ordning och reda i de offentliga finanserna och breda reformer till stöd för arbetslinjen.

Jobbskatteavdraget , som är riktat till låg- och medelinkomsttagare, motverkar att arbetslösheten biter sig fast. När det lönar sig att arbeta vill fler arbeta. Då stiger utbudet av arbetskraft och sysselsättningen. Det ökar svensk ekonomis möjligheter att växa långsiktigt. Därmed skapas mer resurser till välfärden.

Även om utsikterna är goda får vi inte slå oss till ro. Stora utmaningar väntar framöver. Att komma tillbaka till överskott är vår viktigaste uppgift för att kunna hantera nya kriser. Vi ska inte inteckna framtida överskott i förtid, utan se till att vi kommer på fast mark.

För att få fler i arbete och trygga framtidens välfärd är det viktigt med ytterligare förstärkningar i jobbpolitiken. Därför är det fortsatt centralt att villkoren för företagande förbättras så att fler vill skapa jobb åt sig själv och andra. Extra angeläget är att förbättra jobbchanserna för de grupper som ofta har svårt att få in en fot på arbetsmarknaden, som unga, invandrare och människor som saknar längre utbildning.

När allt fler söker sig till arbetsmarknaden till följd av att det lönar sig bättre att arbeta är det viktigt att det finns företag som startar och växer runt om i vårt land så att det finns jobb att söka.

Här har företagen inom den arbetsintensiva tjänstesektorn stor potential. Sänkt moms för vissa arbetsintensiva tjänster bidrar till ökad varaktig sysselsättning genom en växling från hemarbete till förvärvsarbete och en minskning av den strukturella arbetslösheten. Detta gäller särskilt för restaurang- och cateringtjänster, där en momssänkning kan väntas skapa många nya jobb.

Inom Finansdepartementet har det gjorts preliminära beräkningar, som grundar sig på forskning om hur efterfrågan och utbud av arbetskraft påverkas av lägre tjänstemoms. Dessa visar att en sänkning av momsen för restaurang- och cateringtjänster från 25 till 12 procent kan förväntas ge omkring 8 000 helårsarbetskrafter på lång sikt.

Därför beslutar regeringen i dag om en utredning med uppdrag att ta fram ett lagförslag om sänkning av momsen på restaurang- och cateringtjänster (exklusive alkohol) från 25 procent till samma nivå som livsmedel, dvs. 12 procent. I utredningens uppdrag ingår även att analysera sysselsättningseffekter och samhällsekonomisk effektivitet av åtgärden.

Utredaren ska även analysera om sänkt nivå på momsen inom vissa andra delar av tjänstesektorn där det är tillåtet att sänka skattesatsen, t.ex. frisörtjänster, är en samhällsekonomiskt effektiv åtgärd för att öka den varaktiga sysselsättningen.

Vidare ska utredaren analysera vad en sänkt skattesats på arbetsintensiva tjänster betyder i övrigt, t.ex. för företagens administrativa börda. I dag betalar exempelvis restauranger och hotell såväl den högre restaurangmomsen som den lägre livsmedels- och hotellmomsen.

Uppdraget ska redovisas i två etapper. Ett delbetänkande avseende sänkt moms för restaurang- och cateringtjänster ska lämnas senast den 15 mars 2011 och ett slutbetänkande senast den 31 oktober 2011.

Det är viktigt att vara tydlig med att en sänkning av tjänstemomsen inte är aktuell förrän vi är trygga med att de offentliga finanserna uppvisar överskott och vi har ett varaktigt reformutrymme. Först då kan regeringen ta ställning till de reformambitioner som ingick i Alliansens valmanifest, däribland sänkt moms på restaurang- och cateringtjänster.”

Anders Borg, finansminister (M)
Maud Olofsson, näringsminister (C)

/KL
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109