Ginkgo på Hornsgatan
För att förbättra miljön på en av Sveriges tuffaste trafikleder, Hornsgatan, har Stockholms stad beslutat plantera det kinesiska tempelträdet Ginkgo bilboa där.
– Nu fortsätter upprustningen av Hornsgatan för ett grönare Stockholm genom att vi inför ett nytt trädslag i gatumiljön. Tillsammans med dubbdäcksförbudet och den fysiska upprustningen utgör trädplanteringen ett helhetsgrepp för en bättre miljö på Hornsgatan, säger Ulla Hamilton , trafik- och arbetsmarknadsborgarråd (M).
– För Hornsgatan har vi efter moget övervägande fastnat för Ginkgo biloba. Trädet är ett utmärkt gatuträd. Det är tolerant mot luftföroreningar, robust och långlivat, men har inte använts i Sverige så mycket, säger Ulla Hamilton.
FAKTA/Därför blev det Ginkgo
Det mest naturliga valet av träd hade varit den traditionella linden. Emellertid är 80-90 procent av stadens gator redan planterade med lind, och om en sjukdom typ almsjukan börjar angripa linden, så är det katastrof för stadens gatuplanteringar. I det perspektivet har staden börjat införa andra passande gatuträd.
Ginkgon planterades på 50-talet på Nygatan i Trelleborg. I USA, till exempel i New York, är Ginkgon vanlig som gatuträd. Växer i zon 1-2 (Stockholm innerstad zon 1). Trädet har ett lummigt och elegant växtsätt. Höjd cirka 15 meter, blad (botaniskt korrekt barr men ser ut som ett löv) är solfjäderformade ljust gröna, som får vacker gul- eller gulorange höstfärg. Trädet är mycket gammalt, och härstammar från Kina. Några träd som planterats vid tempel tros vara mer än 1500 år. I Europa kom trädet i odling under 1700-talet.
Bladen kan också användas för att brygga té, ginkgo-té anses vara hälsosamt och rt-forum.com:s redaktion har provat och befunnit teet vara riktigt gott. OBS! att det inte är tillåtet att göra eget ginkgo-té genom att plocka löv av de nya träden i Stockholm! Det blir ändå inte bra, teet kommer från träd som växer i betydligt varmare och soligare trakter vilket krävs för att det ska gå att göra té av bladen.