Stockholmarna mest flörtiga
Var 20:e resenär har hittat en partner i kollektivtrafiken enligt Arrivas undersökning om kärlek i kollektivtrafiken.
För den som vill hitta en partner i kollektivtrafiken är tendensen att det är de största trafikslagen man ska hålla sig till. För Stockholm är det vanligast på tunnelbanan, medan skåningarna hittat kärlek på Pågatågen och bussarna. Göteborg? Spårvagnen förstås.
– Kategorisering av större befolkningsgrupper brukar vi forskare inte gärna göra. Däremot tror jag personligen att storleken i det här fallet kan spela en viktig roll – Stockholms kollektivtrafiksystem är ju större än exempelvis Malmös och således blir det fler möten mellan människor. Och när det kommer till flörtande är det ju möten allt handlar om, säger Mats Nilsson , universitetslektor i etnologi vid Göteborgs Universitet.
De som reser mest flörtar också mest, 15 procent flörtar minst en gång per år och stockholmarna är flörtigast; i huvudstaden flörtar 5 procent minst en gång i månaden. Män flörtar mer än kvinnor och fler män har också bjudit ut en medtrafikant på date det senaste året. Mest flörtar de mellan 30-49 år. Chansen att bli utbjuden är dock störst i Stockholm om du är mellan 18-29 år.
– Kollektivtrafiken ger chans till spontana möten på ett sätt som få andra ställen matchar. Flirtar och flyktighet passar bra ihop. Att 30-49-åringar är flitigast känns både roligt men också givet. De har ofta relativt schemalagda liv. Kollektivtrafiken ger luft i livet. Män har generellt större utrymme att ta initiativ kring flirt och sex. När kvinnor, som grupp, flirtar lika mycket har vi kommit närmre jämställdhet, säger Pelle Ullholm , sexualupplysare på RFSU.
Däremot uppger 75 procent av resenärerna att de aldrig flörtar i kollektivtrafiken och minst flörtas det i Skåne; 81 procent av skåningarna uppger att de aldrig flörtar när de åker kollektivt. Kanske är det därför de inte heller blir flörtade med, 82 procent av Malmöborna uppger att ingen flörtat med dem. För Stockholm är motsvarande siffra 67 procent.
Fotnot. Undersökningen är genomförd av Novus genom webbintervjuer och inkluderade 1 491 personer. Undersökningen gjordes mellan den 21a och 27e januari. De svarande reser kollektivt minst någon gång per månad och bor i någon av de tre största storstadsregionerna.