23948sdkhjf

Drivmedelsbesked brådskar

Regeringens besked om vad som ska gälla för förnyelsebara bränslen dröjer - Detta gör Sveriges Bussföretag rejält irriterade.
Frågan om vad för skattevillkor som ska gälla för förnyelsebara bränslen brådskar. Om knappt ett år, 2018, måste saken vara klar. Det är redan sent, besluten borde ha kommit redan under förra året, nu lider tiden mot sitt slut Och då blir det svårt för branschen att hinna ställa om efter att regeringens och riksdagens beslut sent omsider kommer att tas - för beslutet måste fattas under innevarande år.

Sveriges Bussföretag har länge drivit frågan och fortsätter att driva på. Så här lyder en skrivelse från organisationen:

Regering och riksdag måste lämna besked om de framtida skattevillkoren för förnyelsebara drivmedlen efter 2018. I dagens osäkra läge vågar få företag investera i teknik och utrustning. Samtidigt är Sverige en av de ledande länderna, den svenska bussflottan till exempel kör idag till 75 procent på förnyelsebara drivmedel!

Men denna positiva omställning inom kollektivtrafiken riskerar att brytas till följd av oklara regelverk. Regeringen har ännu inte gett branschen något besked om skattevillkoren för förnyelsebara och fossilfria drivmedel efter 2018 (hydrerad vegetabilisk olja, HVO) och 2020 (biogas). Denna osäkerhet om de framtida skattereglerna gör att bussföretagen inte vågar investera i nya fordon och tankställen vid depåer.

Vi är positiva till regeringens ansträngningar att få EU att förstå behoven av ett fungerande kvotpliktsystem eller reduceringsplikt i kombination med möjlighet att gynna de höginblandande drivmedlen. I klartext innebär detta att vi delar synen på att vägen framåt består i att förnyelsebara drivmedel blandas in i fossila drivmedel i viss mängd (kvot) och att syntetiska dieseldrivmedel såsom ren 100 procent HVO samtidigt kan hanteras som ett separat drivmedel. Men att lägga in alla drivmedel, även rena, i samma kvot- och reduktionspliktskorg riskerar att minska tillgången på höginblandade drivmedel. Tillgången till biobränsle som HVO är redan idag begränsad och vid en starkt ökad efterfrågan till följd av reduceringsplikt kan brist uppstå eller medföra stora prishöjningar på ren HVO. En reduceringsplikt kan därför innebära att hela busstrafiken, som redan idag till drygt 75 procent kör helt förnyelsebart, skulle backa åtskilliga år med mer fossila drivmedel i tankarna. En utveckling som skulle rimma illa med såväl transportbranschens som regeringens ambitioner!

Vi vill att regeringen skapar hållbara förutsättningar för en fossilfri fordonsflotta genom rimliga och långsiktiga skattevillkor för biodrivmedel.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063