Örebro återtar busstrafiken
Örebro vill ta över busstrafiken i egen regi tillsammans med Västmanland - Därmed ska även Örebro slippa upphandlingar är det tänkt.
I praktiken kommer AB Västerås lokaltrafik (ABVL) att omformas till ett gemensamt bolag. Planen är att det gemensamma bolaget tar över trafiken på de första områdena, Örebro och Odensbacken, med start från hösten 2019. Det långsiktiga målet är att merparten av trafiken ska skötas av det gemensamma bolaget. Om samgåendet genomförs blir det delvis en återgång till den ordning som rådde före 2012: Då drevs länstrafiken gemensamt av tre län - Örebro, Västmanland och Sörmland. Och hur det blir nu är ännu inte avgjort: Ärendet kommer slutligen att behandlas av de båda regionernas styrelser och fullmäktigeförsamlingar senare i vår.
Inom flera kvalitetsområden har ABVL goda resultat i nationell jämförelse. Avsikten är att det gemensamma bolaget ska bygga utveckla kvalitetsarbetet ytterligare.
– Det här kommer ge oss ökad kvalitét och service i bussåkandet. Det är våra huvudskäl till att vi tillsammans med Region Västmanland tar ett eget driftansvar över lokaltrafiken. När vi styr och leder driften själva kan vi arbeta mer aktivt och flexibelt med viktiga frågor som bland annat bemötande, miljö och jämställdhet, säger Marie-Louise Forsberg-Fransson (S), regionstyrelsens ordförande.
Inom flera områden har det befintliga bolaget AB Västerås lokaltrafik goda verksamhets- och serviceresultat. De senaste åren har bolaget rankats det topp tre nationellt i bemötande för branschen. Bland de 570 medarbetarna finns anställda från 43 nationaliteter. Och 21 procent av de anställda är kvinnor, jämfört med 15 procent i branschen. 78 procent av fordonen har besiktats utan anmärkning, jämfört med 62 procent i landet. Hela 94,5 procent av bussarna drivs med biogas, övriga med andra miljömedvetna drivmedel.
När trafik upphandlas, som den gör i dag i Örebro län, riskerar entreprenörens personal att stå utan arbete när avtalet löper ut. Det är i alla fall ett argument som framförts från fackligt håll och som alltså fått gehör hos den politiska ledningen i Örebro län.
– För bussförarna innebär egen drift ökad anställningstrygghet eftersom vi inte behöver upphandla ny operatör efter viss avtalstid, vilket alltid skapar en osäkerhet om man får behålla jobbet eller inte, säger Marie-Louise Forsberg-Fransson.
– Att Örebro vill driva busstrafik tillsammans med oss ger en robustare kollektivtrafik med buss som gynnar invånarna i båda länen. Det har visat sig framgångsrikt att driva busstrafiken i egen regi, med nöjda resenärer, gott bemötande, god arbetsmiljö och en miljövänlig bussflotta, säger Tommy Levinsson (S), regionråd i Västmanland.
Rt-forum har sökt representanter från bussbranschen för att få en kommentar om den tänkta omställningen i Örebro lön - Vi återkommer med kommentarer så fort de når redaktionen.