23948sdkhjf

Kollektivtrafikskandal i Berlin

Kollektivtrafiken i Berlin skakas av en skandal - Kontrollanter tycks ha lurat framför allt turister att de gjort fel för att sedan stoppa böterna i egna fickor.
Fem biljettkontrollanter på S-Bahn, som är den tyska huvudstadens pendeltåg, misstänks för att lurat företrädesvis turister på bötessummor och stoppat pengarna i sina egna fickor. Fallet utreds av den tyska polisen som tror att fler än de redan misstänkta kan komma att omfattas av utredningen.

Biljettkontrollanterna är anställda av säkerhetsföretaget Wisag som gör biljettkontrollerna på uppdrag av Deutsche Bahn, moderbolaget till S-bahn.

Enligt lokala medier har biljettkontrollanterna riktats in sig på turister och studenter från utlandet. När dessa inte kunnat uppvisa giltig biljett har kontrollanter i grupp utsatt dem för ett starkt tryck och krävt ersättning på 60 euro, vilket motsvarar närmare 600 svenska kronor. Även när biljetten varit giltig har i en del fall extra avgiften krävts in.

De drabbade resenärerna har i de allra flesta fall inte krävt kvitto på betalningen. Pengarna har därför med lätthet kunnat stoppas i kontrollanternas egna fickor. Hur stora summor det rör sig om totalt har polisen eller de berörda företagen inte lämnat ut.

Den tyska tunnelbanan och även pendeltågsstationerna saknar spärrar. Varje resenär har skyldighet att under färd resa kunna uppvisa giltig biljett. Det är inte alltid helt enkelt för en tillfällig besökare att kunna ta till sig hur avgiften varierar efter antal zoner man reser genom. Resenärerna har också skyldighet att själva datumstämpla biljetten i särskilda automater. Systemet är begripligt för Berlins invånare, men kan alltså innebära svårigheter för turister; något som utnyttjats av mindre nogräknade biljettkontrollanter.

Deutsche Bahn har tydligt tagit avstånd från korruptionsanklagelserna och har i ett skriftligt pressmeddelande framhållit att man måste gå till botten med varje enskilt falla och att skarpa åtgärder måste vidtas för att återvinna förtroendet.

Samtidigt ställs ytterligare högre krav på det anlitade säkerhetsföretags om bättre kontroll vid anställningar. Den yttersta konsekvensen om inte kraven uppfylls är att samarbetet avbryts.

En talesperson för Wisag säger att företaget ska verka för att klara ut anklagelserna om korruption bland de anställda, de som pekats ut för bedrägeriet är redan suspenderade, heter det.

TEXT ÅKE ROSENGREN
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078