Fredssamtal på Åland
För tredje gången arrangerar Ålands Fredsinstitut Kastelholmssamtal om fred - I år uppmärksammads Finlands 100-årsjubileum
Samtalen 2017 hålls den 30 mars, på Ålands demilitariseringsdag. I ett samtal som rör sig mellan förflutenhet och framtid diskuteras hur grannarna ser på Finlands utveckling och hur Finland ser på grannarnas.
När Finland blev självständigt 1917 fick Sverige, Ryssland och andra länder runt Östersjön och i Norden en ny granne. Något senare blev Åland självstyrt, och Finland fick därmed en ”intern granne”, i en process som även engagerade omvärlden. Vad har de senaste hundra åren medfört för grannskapet och vad kan vi tro om det kommande seklet, i ljuset av det första? Vilka relationer och identiteter kommer Finland, Åland och grannarna runt Östersjön att utveckla i ett grannskap av förändring i en allt mer gränslös värld?
Kastelholmssamtalen består av två delar. Först hålls ett panelsamtal på Kastelholms slott, där framstående politiker, diplomater och forskare diskuterar årets tema under ledning av en moderator. Publiken består av ett hundratal inbjudna gäster från närområdet. Efter slottssamtalet fortsätter diskussionen i rundabordsform på närliggande restaurang Smakbyn. Vid detta samtal är allmänheten välkommen att delta i diskussionen tillsammans med panelen och publiken från slottet.
Kastelholmssamtalen 2017 arrangeras med stöd av Ålands landskapsregering, Svenska folkskolans vänner, Letterstedtska föreningen och Kulturfonden för Sverige och Finland. Kastelholmssamtalen 2017 är anslutna till det officiella Finland 100-programmet.
Att Finland i år fyller 100 som självständig stat sammanfaller också med att det är 100 år sedan den ryska revolutionen. Mycket av detta kommer Rt-forum att återkomma till under året med information som kan vara till nytta för bussresearrangörer.