Skånetrafiken sparkar Ringduvetaxi
Ringduvetaxi Beställningscentral är ett av Skånes största taxibolag men bolaget har drabbats av så stora ekonomiska problem och inte längre kan utföra körningar enligt avtal.
Därför tvingas Skånetrafiken att säga upp avtalet eftersom Ringduvetaxi inte längre kan utföra körningar till Skånetrafikens färdtjänst- och sjukresenärer. Samtidigt går Skånetrafiken ut i en direktupphandling och kommer att kunna tilldela ett nytt trafikavtal om två veckor. Direktupphandlingar brukar ofta bli kostbara, men tjänsterna måste bara fungera, därför har trafikhuvudmannen inget annat val.
Avtalen med Ringduvetaxi rör främst bilar på avrop. Det vill säga fordon som tas in när övriga fordon är fullbokade. Det sker främst vid stort antal resande vissa dagar och tider. Några av dem är specialfordon. Där Skånetrafiken har direktavtal med Ringduvetaxi.
Skånetrafiken har tagit in extrapersonal för att hjälpa kunder och trafikledning att prioritera och fördela trafiken efter den kapacitet som finns.
– I nuläget prioriterar vi sjukresorna och i samråd med trafikledning och kunder försöker vi styra övriga resor till tider då det finns bättre kapacitet, säger Anna Fjellner pressansvarig på Skånetrafiken.
Den rådande fordonsbristen kan innebära långa väntetider både i beställningscentralen och i väntan på fordon samt för beställarna i vården.
– Vi beklagar situationen och förstår att det även kan innebära konsekvenser till följd av fordonsbristen, som till exempel ombokade läkarbesök. Vi har verkligen stor förståelse för den irritation som våra kunder känner, säger Anna Fjellner.
Den som redan har en förbokad resa får rekomendationen att se över möjligheterna att ordna egen transport eller använda den allmänna kollektivtrafiken, där färdtjänstkunder reser gratis. För den som har behov av ledsagare så lovar Skånetrafiken att det ska bli möjlig att nyttja ledsagare utan extra kostnad även fortsättningsvis. Skånetrafikens förseningsersättning gäller.
FAKTA/Skånetrafiken och specialresorna
Totalt har Skånetrafiken 360 fordon. Cirka 180 av dessa är specialfordon (små gula bussarna). Fordonen är fördelade på 14 olika bolag.
Skånetrafiken har
-
cirka 5000 resor per dygn
-
cirka 2000-2500 kunder per dag.
-
1,5 miljoner resor per år fördelat på 750 000 färdtjänst- och 750 000 sjukresor.