Krig mot plankningsepidemin
Pandemiplankningen i SL-trafiken väntas uppgå till över en miljard kronor i förlorade intäkter i år. Det visar nya uppgifter från SL som sammanställt tjuvåkandets kostnad och omfattning för 2020. Detta kommer inte att få fortsätta, uppger Kristoffer Tamsons, trafikregionråd och ordförande i SL. Från och med nu blir det fullt krig mot gratisåkarna:
– Nu stjäls från SL, nu stjäls från stockholmarna. Ett vanligt år talar vi om miljoner som försvinner ner i tjuvåkarna fickor. I år väntas förlusten uppgå till över en miljard. Detta dränerar värdefulla resurser från SL som annars hade gjort nytta i trafiken och kommit hederliga resenärer till del.
– Den som tjuvåker stjäl inte bara från kollektivtrafiken utan också från hälso-och sjukvården i och med att vi delar budget. Att tjuvåka är därför inte bara att ta resurser från medresenärer, bussförare eller tågmekaniker, det är också att stjäla från sjuksköterskor och patienter som väntar i vårdköerna, fortsätter Kristoffer Tamsons.
– Det finns inga genvägar. Man måste ha en giltig biljett om man ska resa med kollektivtrafiken och har man inte en giltig biljett måste man se till att skaffa sig en sådan. För att knäcka pandemiplankningen går vi nu fram med ytterligare resoluta åtgärder och intensifierar biljettkontrollen.
FAKTA/Så mycket kostar plankarna
För 2020 uppskattas kostnaden för tjuvåkning till 1 000 miljoner kronor, en miljard alltså. Sedan i mars har SL förlorat uppemot 100 miljoner i månaden på grund av pandemiplankning. Det innebär att totalkostnaden blir minst en miljard kronor när året ska summeras, sannolikt ännu mer.
Med start 14 oktober har SL:s arbete med biljettkontroller intensifierats och utökats. Det innebär att resenärerna kommer att märka av fler kontroller ute i verksamheten och i fler delar av den.
I SL:s budget för nästa 2021 pekas krafttag mot pandemiplankningen ut som ett avgörande mål.