23948sdkhjf

Usel kollektivtrafik på österlen

Beredningen för tillväxt och hälsa i sydöstra Skåne sågar kollektivtrafiken på Österlen. Nu hamnar ärenden på regionfullmäktiges bord.
Enligt beredningen är det Region Skånes ansvar att se till att uppfylla de mål för kollektivtrafiken man själva har satt upp. Men så är det inte i sydöstra Skåne visar den enkätundersökningen beredningen genomförde i höstas. Missnöjet med kollektivtrafiken är massivt och tilltar ju längre österut man kommer.

Region Skåne har ett uttalat mål att alla orter med fler än 5 000 invånare ska kunna nå ett av regionens fyra stora centralorter, Malmö, Lund, Helsingborg eller Kristianstad, med buss eller tåg på högst en timme. Övriga centralorter ska kollektivresenären kunna ta sig till på högst två timmar.

Men invånarna i Tomelilla eller Simrishamn har inte en chans att kunna ta sig till en av de fyra centralorterna på en timme eller till någon av de övriga centralorterna på två timmar. Det tänker beredningen för tillväxt och hälsa se till att ändra på varför man skickat ett förslag till hur problemet ska lösas till regionfullmäktige.

Det som krävs är effektivare kollektivtrafik, fler bussar och bättre tågtrafik. Samtidigt vill beredningen också ha en utökad kollektivtrafik på Österlen under sommartid. Tanken är att det ska bli enklare att nå den skånska syd- och ostkustens stränder med alla turistmål med buss vilket ska minska dagens trafikelände i området.

Enligt beredningen skulle en bättre och effektivare kollektivtrafik i området lyfta miljön och vara bra för tillväxten. Hur det kommer att bli visar sig när regionfullmäktige behandlar förslagen och fattar sina beslut i frågan.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094